Standaard Boekhandel duikt voor het eerst sinds de jaren 80 in het rood. De keten draaide vorig jaar 6.000 euro verlies en ook voor dit jaar verwacht het bedrijf dat de omzet 10 à 15% lager zal uitvallen door de coronacrisis. Dat schrijft De Tijd. 

Het ziet er niet goed voor Standaard Boekhandel. Voor het eerst sinds de jaren 80 draait de boekenketen verlies. In 2019 klokte het bedrijf af op een nettoverlies van 6.000 euro. De omzet bedroeg toen zo’n 205 miljoen euro. Een groot verschil met 8 jaar geleden, toen de keten nog zo’n 10 miljoen euro winst boekte. De reden van het verlies is niet ver te zoeken. Mensen lezen een pak minder dan vroeger. Bovendien krijgen boeken ook concurrentie van sociale media en services als Netflix. 

Dat Standaard Boekhandel vorig jaar toch nog een minieme omzetstijging (0,9%) binnenhaalde, was te wijten aan de toenemende verkoop van schoolboeken, gezelschapspellen en papierwaren. Bovendien doet ook de online boekenverkoop het, na enkele mindere jaren waarin de keten terrein verloor aan grote online spelers als bol.com en Amazon, het weer beter. Al is niet duidelijk hoeveel de online verkoop vertegenwoordigt binnen de totale omzet. 

Tot 15% minder omzet in 2020

Toch lijkt het bedrijf ook dit jaar niet meteen aan de betere hand. Naast het afgenomen aantal lezers, zet de coronacrisis druk op de ketel, waardoor ook 2020 verloren dreigt te gaan. Standaard Boekhandel verwacht dat de omzet dit jaar 10 tot 15% lager zal liggen door de crisis, waardoor ook de verliezen zich zullen opstapelen. Toch is er ook een lichtpuntje: “Ik schat dat we dankzij onze webwinkel 30 tot 40 procent van onze normale omzet konden aanhouden”, verklaart Geert Schotte, topman bij Standaard Boekhandel, aan De Tijd. “Maar e-commerce is duur en op zichzelf is de webwinkel niet winstgevend. Hij leverde tijdens het toppunt van de crisis wel extra cash.” 

En extra cash kreeg de boekenketen ook van de regering, in de vorm van de Vlaamse hinderpremie, al leverde dat slechts een peulschil op in vergelijking met de omzet die de ketens normaal zou draaien. Hoewel Schotte erg blij is met die steun, vindt hij dat de regering echter niet genoeg gedaan heeft. Zo had de overheid volgens hem beter mee kunnen bemiddelen tussen winkeliers en de verhuurders van winkelpanden wat de huur betreft. Als de huurprijzen tijdens de verplichte winkelsluiting fors waren gedaald of zelfs waren kwijtgescholden, had de financiële schade nog meer beperkt kunnen worden. 

Snoeien in voorraad

Hoewel het voorlopig nog afwachten is wat de impact zal zijn van de crisis, wil de boekenketen al de nodige stappen ondernemen om het bedrijf terug naar de winst te leiden. Concreet wil Standaard Boekhandel snoeien in de al te grote voorraad die is aangelegd maar die niet verkocht raakt. En daarbij zit het probleem niet enkel bij de boeken, maar ook bij de gezelschapspellen en de papierwaren. Door inschattingsproblemen werd er immers te veel stock aangelegd van deze twee laatste categorieën, die de keten enkele jaren geleden heeft toegevoegd aan zijn assortiment, met als gevolg dat veel agenda's en kalenders in de vuilbak eindigden. Winkelsluitingen zijn voorlopig niet aan de orde, benadrukt de boekenketen, al kun je natuurlijk nooit iets volledig uitsluiten.