Het distributiecentrum van Lidl in La Louvière, het grootste van het merk in ons land, was deze woensdag het doelwit van een blokkade door werknemers. Na een aantal ontslagen werd gisteren een staking voor onbepaalde tijd aangekondigd.

Werknemers blokkeren sinds 6 uur woensdagochtend het distributiecentrum van Lidl in La Louvière, liet het ABVV aan Belga weten. Maandag jl. ontsloeg het management van het bedrijf een van zijn werknemers, een vakbondsvertegenwoordiger van het ABVV en lid van de ondernemingsraad. En dinsdag werd een andere werknemer, kandidaat voor de komende sociale verkiezingen, ook ontslagen. Onmiddellijk daarna werd een staking voor onbepaalde tijd aangekondigd. “De directie rekent de werknemers met name insubordinatie aan, en zij zijn onmiddellijk ontslagen onder betaling van een schadevergoeding”, verklaart Sabrina Lossignol (ABVV) aan Belga, met de toevoeging dat de vakbond eist dat de ontslagen vertegenwoordiger onmiddellijk wordt herplaatst. “Het management blijft op zijn standpunt staan, dus vandaar de start van de staking op woensdag om 6 uur's ochtends. De bal ligt nu bij het management. We blijven openstaan voor discussie. Het centrum ligt stil en ik kan op dit moment niet voorspellen wat de gevolgen voor de distributie zullen zijn.” Het betreffende distributiecentrum is het grootste van Lidl in België (117.000 m²) en bedient winkels in Henegouwen, Waals-Brabant en het Brussels Gewest.

“Geen actie uitgevoerd door onze werknemers”

Bij navraag heeft Lidl bevestigd dat zijn vestigingen na een ontslag geblokkeerd zijn door het ABVV. "De details van het ontslag in kwestie blijven privé om het vertrouwelijkheidsprincipe te respecteren", aldus woordvoerder Julien Wathieu. "Ik vind het bovendien belangrijk om duidelijk te maken dat dit geen actie is van medewerkers van ons distributiecentrum. Wat betreft de impact op de distributie, zijn onze winkels voldoende bevoorraad en zijn de goederen aanwezig. We blijven openstaan voor een dialoog met de sociale partners", zegt hij tot slot. Een andere staking had vorige maand al onrust gezaaid bij de Duitse winkelketen in Wallonië. Verschillende winkels hielden hun deuren gesloten om de toename van de werkdruk, het groeiende aantal studenten, de toename van het aantal zieken, het niet naleven van de CAO en de weigering van de directie om een koopkrachtpremie toe te kennen, aan de kaak te stellen.