Na Delhaize, Intermarché en Carrefour is er ook sociale onrust bij Aldi. De christelijke vakbond dreigt met acties na een vergadering waarop de berekeningswijze van het aantal werkuren per winkel werd besproken.

Tijdens een vergadering eerder deze week zou de directie van Aldi België haar personeel hebben laten weten een nieuwe evaluatie van de verschillende taken die in de winkels moeten worden uitgevoerd te willen opzetten, zo verklaarden de werknemersvertegenwoordigers woensdag aan Belga. Volgens de vertegenwoordigers van de werknemers heeft Aldi België ook laten weten dat het een in 2021 gesloten CAO, die extra werkuren en dus extra personeel garandeert ten opzichte van de per verkooppunt berekende werkuren, niet meer wil respecteren. Volgens de CNE zou dit betekenen dat er per winkel een halftijd wordt geschrapt. "Bij Aldi worden alle taken letterlijk getimed. Dat is de basis voor het bepalen van het aantal werknemers dat eraan wordt toegewezen", aldus de christelijke vakbond, die vreest dat de reorganisatie uiteindelijk zal leiden tot een "terugkeer naar de helse werkdruk" van vóór 2021. En dat op een moment dat de werkdruk al hoog is door het aantal zieke medewerkers, voegt de vakbond eraan toe. De CNE dreigt dan ook met acties als de directie hiermee doorgaat en als er geen collectieve bemiddeling komt. Voor SETca is het echter nog te vroeg om over dergelijke acties te praten.

"Deze kwestie is verdraaid"

Aldi bevestigt de bijeenkomst, maar ontkent dat het wil bezuinigen over de rug van het personeel. "Het klopt dat er maandag bij Aldi een landelijk vakbondsoverleg heeft plaatsgevonden", bevestigt het bedrijf. "Op gezette tijden bespreken we een aantal actuele zaken met de vakbonden." Een van de besproken onderwerpen was de methode om het aantal werkuren per winkel te berekenen. Maar de keten is onvermurwbaar: "Dit is geen oefening om te besparen op personeelskosten." De discounter betreurt de wending dan ook. "We hadden ons voorgenomen deze zaak rustig met de vakbonden te bespreken. Het is zeer betreurenswaardig dat we moeten vaststellen dat deze kwestie is verdraaid en in een verkeerde context is geplaatst." De Duitse retailer besloot: "Bij Aldi hebben we een lange traditie van vakbondsoverleg en we zijn natuurlijk altijd bereid om te praten. Dit werd maandag ook benadrukt tijdens het nationale vakbondsoverleg."

Deze nieuwe spanningen komen echter bovenop de spanningen die de Belgische detailhandel al enkele weken parten spelen. Bij Delhaize en Intermarché natuurlijk, maar ook bij Carrefour, waar de vakbonden zich zorgen maken over de situatie. Zelfs Colruyt vroeg woensdag minister van Economie en Arbeid Pierre-Yves Dermagne (PS) in een brief om meer gelijke beloning voor alle werknemers in de sector en een vereenvoudiging van de paritaire comités.