
istock
Flash info
istock
Slechte oogsten hebben geleid tot een tekort aan rijst in Japan. Als gevolg zijn de schappen van supermarkten leeggehaald door bezorgde consumenten, waardoor de prijzen zijn omhooggeschoten en nu is het een zaak van staatsbelang ...
In Japan wordt er niet gelachen met rijst. Letterlijk: een ongelukkige grap van minister van Landbouw Taku Eto heeft hem gedwongen zijn ontslag in te dienen. De minister had verklaard dat hij nooit rijst kocht, omdat hij die gratis kreeg van zijn aanhangers. De uitspraak zorgde voor een schokgolf in een land dat te kampen heeft met hoge inflatie, met name op het gebied van lokale rijst, die schaars is als gevolg van de zeer hoge temperaturen die de oogst hebben aangetast.
In de loop van het jaar begon de rijst uit de schappen van de supermarkten te verdwijnen, wat leidde tot een sterke prijsstijging: onlangs kostte een kilo rijst bijna 6 euro, het dubbele van vorig jaar. Ook andere factoren dragen bij aan deze stijging, te beginnen met de toenemende desinteresse van boeren voor een gewas dat volgens hen niet meer voldoende opbrengt, en het traditionele en vrij ondoorzichtige systeem waarmee de meeste boeren hun rijst verkopen. Dit systeem wordt beheerd door Japanse landbouwcoöperaties, een machtige belangengroep die nauwe banden heeft met de regerende Liberale Democratische Partij. Een macht die, met premier Shigeru Ishiba, toegeeft dat ze zelf ook perplex staat tegenover deze crisis: “We weten niet waarom we er niet in geslaagd zijn de prijzen te doen dalen”, verklaarde de premier. Er zijn nochtans radicale maatregelen genomen, zoals de verkoop van de noodvoorraden rijst, die worden opgeslagen voor het geval van grote rampen. Het feit dat slechts 10 % van de vrijgegeven voorraden op de markt is gekomen, voedt het wantrouwen van de bevolking, die denkt dat sommige groothandelaars rijst opslaan om de prijzen hoog te houden.
Maar waarom wendt Japan zich dan niet tot geïmporteerde rijst? Ten eerste eten Japanners niet zomaar rijst, ze zijn gehecht aan hun Japonica-rijst, met ovale, kleverige korrels, ook al is de consumptie ervan de afgelopen decennia gedaald. Sommige ketens zijn weliswaar van plan om Japonica-rijst van het ras “Calrose”, geteeld in de Verenigde Staten, in de schappen te leggen. Maar in Japan is de consument een purist, zeer gehecht aan traditie en kieskeurig. Nee, met rijst wordt in Japan niet gelachen.
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag. Dit is om onze inhoud beter af te stemmen op onze lezers. Ontdek hier de voordelen:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?