Als alles goed gaat, krijgt ook Vlaanderen zijn eigen kikkererwten. Een primeur die Thomas Truyen, marketingmanager bij Limagrain, een multinational in zaaizaden, op zijn naam mag schrijven. Vanaf eind augustus, begin september zou de eerste oogst moeten klaar zijn.

Kikkererwten van Vlaamse bodem? Het is een primeur die Thomas Truyen op zijn naam mag schrijven. De marketingmanager uit Zwalm, die buiten zijn uren ook een eigen boerderij uitbaat, heeft in april als eerste in Vlaanderen eigen kikkererwten gezaaid. Als alles goed gaat zou die oogst tegen eind augustus, begin september moeten klaar zijn. Daarbij hoopt Thomas Truyen in totaal zo’n 2.000 à 3.000 kilogram per hectare te kunnen ophalen.

Inspiratie vond de manager niet alleen bij vrienden die erg duurzaam leven en veel lokaal kopen, maar die voor hun kikkererwten nog steeds terecht moesten in het buitenland, maar ook bij zijn eigen werk. “Door mijn werk raakte ik gefascineerd door de vlinderbloemige gewassen”, vertelt Thomas Truyen aan De Standaard. “Ik vind ze fantastisch, ze zijn een wonder van de natuur. Ze halen zelf de stikstof uit de lucht en hebben daardoor nauwelijks kunstmest nodig. Ik werk dan wel voor een multi­national, maar ik vind duurzaamheid erg belangrijk. We moeten voor onze eigen voedselvoorziening kunnen instaan en dus zelf eiwithoudende gewassen telen.”

Toch heeft ook de coronacrisis de marketingmanager een duwtje in de rug gegeven om te kiezen voor kikkererwten, in plaats van wintertarwe. Door de coronacrisis ligt de export immers stil, waardoor telers aangewezen zijn op de korte keten en de overstap naar een kleinschaliger teeltmodel dan ook gemakkelijker maken. Zeker omdat Belgen op dit moment meer geïnteresseerd zijn in lokale producten. Al zal volgens Thomas Truyen niet iedereen die overstap maken, aangezien de omschakeling grote kosten met zich meebrengt en boeren er bovendien een hele hoop verantwoordelijkheden bij krijgen: zo moeten ze ook instaan voor de marketing en de verkoop. 

En niet alleen de coronacrisis, maar ook het droge weer dat België de laatste weken teistert doet zijn duit in het zakje. Kikkererwten groeien immers vooral goed in een droog klimaat. De droogte hoeft dan toch niet altijd negatief te zijn voor de boeren.

Op termijn is het de bedoeling om de Vlaamse kikkererwten te verkopen bij verpakkingsvrije winkels en aan chef-koks. Daar is de vraag naar Vlaamse kikkererwten, immers erg groot, zo bevestigt Thomas Truyen, aan De Standaard. Al blijft het voorlopig nog afwachten tot de oogst er ook effectief zal zijn. Ter info: in Wallonië worden er al langer kikkererwten geteeld.