Goed nieuws voor huishoudens: het winkelwagentje van september is een beetje goedkoper dan dat van augustus! Volgens Testaankoop bedroeg de inflatie in september 13,5%, iets minder dan de maand ervoor. In september zou een gezin van 2 personen gemiddeld 531 euro hebben uitgegeven in de supermarkt, 2 euro minder dan in augustus maar nog steeds 63 euro meer dan het jaar ervoor.

Zijn we op weg naar lagere prijzen? Ja en nee. Voor Testaankoop zijn de dalingen niet fel genoeg en komen ze vooral niet snel genoeg. De maandelijkse inflatiecijfers bevestigen een vaststelling die niet veranderd is: de prijzen zijn nog steeds te hoog, ondanks de daling van de inflatie. Groenten zijn de grote sterren van de inflatie. Al zeven maanden zijn zij het vooral die zorgen voor deze hoge inflatiecijfers. Ze zijn gemiddeld 26% duurder dan vorig jaar, met uitschieters voor wortelen (+57%) en ajuinen (+53%). Ketchup (+46%) en tomatenpuree (+39%) volgen, diepvriesfrieten (+38) sluiten de top 5 af.

Tussen de 20 producten die het voorbije jaar het sterkste stegen in prijs, vindt Testaankoop voor het eerst ook aardappelen terug (+23%). Dat een basisproduct als aardappelen zo fel in prijs gestegen is, verontrust de consumentenorganisatie. Andere basisproducten kennen al langer een hoge inflatie en blijven ook deze maand erg hoog in prijs. Brood is nu 16% duurder dan in september 2022, jonge (gouda)kaas is 22% duurder en eieren zelfs 24%. Op de internationale markten zijn de prijzen van granen, olie en zuivel al langer aan het dalen. Maar dat ziet Testaankoop nog altijd niet terug in de eindproducten. 15 van de 16 frituurolies zijn duurder dan in maart 2022, nochtans is de groothandelsprijs van olie sinds dan gedaald met 50%. De internationale zuivelprijs is iets minder fel gedaald, met 26% ten opzichte van juni 2022. Toch zijn sinds dan nog 9 op de 10 flessen halfvolle melk en pakjes jonge (gouda)kaas gestegen in prijs. Bij de granen ziet Testaankoop een betere evolutie, maar ook daar zijn nog altijd 60% van de pakken bloem en pasta duurder dan in oktober 2022, ook al is de prijs van granen gedaald met 18%. Volgens de consumentenorganisatie verklaren de stijgende loon- en verpakkingskosten dit gebrek aan prijsdalingen.