- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
De curatoren van McGregor, die eind juni failliet werd verklaard, hebben biedingen van verscheidene geïnteresseerde partijen afgewezen. Ze verwachten snel uitsluitsel te kunnen geven over de toekomst van het modebedrijf, dat tevens eigenaar is van de modemerken Gaastra en Adam Menswear, maar hun taak is niet eenvoudig: de aandeelhouders zijn ook de belangrijkste schuldeisers.
Naar verluidt hadden de investeringsfondsen Apollo en Alteri een bod gedaan op McGregor als geheel en deed de Chinese familie Lo een bod op Gaastra. Die biedingen zijn echter geweigerd, maar volgens Het Financiële Dagblad staan nog steeds een aantal opties open. De afwijzing kan immers een manier zijn om hogere biedingen uit te lokken, schrijft de krant. De aandeelhouders hebben immers een alternatief achter de hand: ze kunnen er ook voor kiezen om de voorraden en andere bezittingen van het bedrijf zelf te verkopen.
De eigenaars zijn oprichters Jeroen Schothorst en Ben Kolff, investeerder Marcel Boekhoorn en de bank NIBC. Die heeft de helft van de aandelen in handen en de rest over de andere drie is verdeeld. Die aandeelhouders hebben in het verleden bankschulden overgenomen maar hebben daarbij zekerheden (pandrechten) gekregen. Het is hen dan ook mogelijk om biedingen af te wijzen. Volgens het FD is de zaak extra gecompliceerd omdat ze destijds unanimiteit bij cruciale zaken hebben afgesproken.
Door het feit dat zij over pandrechten beschikken, hebben ze de optie om de resterende voorraden van McGregor en andere bezittingen te verkopen om zo een deel van hun leningen terug te krijgen. Veel hangt dus af van hun afweging of ze meer overhouden als ze het bedrijf of onderdelen ervan aan één of meerdere overnemers verkopen, of dat het per saldo gunstiger is om de voorraden te veilen.
In dat laatste geval betekent dat het einde voor de 150 winkels in Nederland, België en Duitsland en de 300 ‘shop-in- shops’ bij warenhuizen in Europa (zoals Galleria Inno). Dat betekent tevens het einde van de rit voor de 1.200 medewerkers (waarvan 300-tal in België). De winkels en webshops blijven voorlopig gewoon open, maar een snelle oplossing dringt zich op. Mogelijk wordt ze al woensdag door de curatoren medegedeeld.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?