Volgens een recente Fevia-enquête heeft de helft van alle levensmiddelenbedrijven te kampen met onderbrekingen in de bevoorrading en zeggen 4 op de 10 dat zij de productie de komende weken tijdelijk zullen opschorten of verminderen. De federatie roept op tot meer flexibiliteit bij de overheid.

Terwijl de economie verzwakt is door onder meer de explosie van de grondstofprijzen zet de oorlog in Oekraïne de voedingssector extra onder druk. Volgens een recente enquête van Fevia is de bevoorrading van de helft van de levensmiddelenbedrijven vandaag verstoord. 70% van hen zal de samenstelling van hun producten moeten aanpassen en 4 op de 10 bedrijven geven aan dat zij hun productie de komende weken tijdelijk kunnen opschorten of verminderen. De Belgische industriefederatie vraagt de overheid en de klanten dan ook om dringende steun en flexibiliteit om de voedselketen draaiende te houden. 

Hogere prijzen en verminderde productie

Hoewel de voedingsindustrie zich in 2021 heeft hersteld (met een omzet van 61,4 miljard euro, een stijging van 13,1% ten opzichte van 2020), zorgt de oorlog in Oekraïne ervoor dat de sector opnieuw onder druk komt te staan. "De rentabiliteit van de Belgische voedingsbedrijven is gedaald tot een historisch dieptepunt van 2,8%," aldus het rapport. "Als we deze kosten niet kunnen doorberekenen, zal het niet langer rendabel zijn om de productie voort te zetten," waarschuwt Anthony Botelberge, voorzitter van de federatie. Een onvermijdelijke prijsstijging in de winkels, gecombineerd met een verlaging van de productie: "9% van de Belgische voedingsbedrijven hebben de afgelopen weken hun productie verlaagd en 30% zijn van plan dat in de nabije toekomst te doen", vervolgt het rapport. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN hebben wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketen en slechte oogsten geleid tot een stijging van de grondstoffenprijzen met 43% in het afgelopen anderhalf jaar.

Grondstoffentekorten

De oorlog in Oekraïne dreigt tekorten aan diverse grondstoffen te veroorzaken. "De plantaardige-olieraffinaderijen in de Europese Unie halen bijvoorbeeld 35 tot 45% van de in de EU verbruikte zonnebloemolie uit Oekraïne. Fabrikanten van aardappel- en groenteproducten, kant-en-klaarmaaltijden, margarines, sauzen, chocoladepasta's, ontbijtgranen en bakkerijproducten, alsook van medische voeding en babyvoeding, haasten zich nu om alternatieven te vinden, die uiteraard veel duurder zijn," aldus het verslag. Ook de fabrikanten van brood en bakkerijproducten, deegwaren en koekjes ondervinden de gevolgen van de verminderde tarwe-export uit Rusland en Oekraïne. De Belgische producenten worden ook bedreigd door tekorten aan andere ingrediënten, zoals lijnzaadolie en honing. "Onze bedrijven zullen hun uiterste best doen om de voedselvoorziening te blijven veiligstellen, zoals zij ook tijdens de pandemie hebben gedaan. Wij zijn een veerkrachtige sector, maar in deze uitzonderlijke omstandigheden hebben onze bedrijven steun en flexibiliteit nodig", besluit Anthony Botelberge.