Morgen opent OKay Weelde na twee maanden van verbouwingswerken opnieuw zijn deuren. De winkel is gebouwd volgens een innovatief circulair gevelsysteem zonder mortel, waardoor de gevelstenen later hergebruikt kunnen worden. Op die manier komt Colruyt Group tegemoet aan zijn engagement op het vlak van circulair bouwen.

Morgen gaan de deuren van OKay Weelde terug op. Twee maanden lang werd er hard gewerkt om de winkel een frisse en moderne look te geven, en werd de oppervlakte bovendien vergroot tot 531 m². “Zo kunnen we onze klanten nog beter bedienen en onze speerpunten beter uitspelen”, verduidelijkt store manager Amanda Verbeek.

Nieuw zijn de vernieuwde broodhoek en de diepvrieskoffers met glazen deksel, zodat klanten meteen de producten zien. Tot slot werden de kassa’s aangepast om klanten nog vlotter te bedienen en werden er groenzones aangelegd op de parking. “Doorheen de jaren hebben we een trouw cliënteel opgebouwd dat gehecht is aan ons ruime assortiment, onze vriendelijke medewerkers en de laagste prijzen in de buurt. Die lijn willen we natuurlijk doortrekken in onze vernieuwde winkel”, reageert Amanda.

Circulair gevelsysteem

Toch zijn het niet de nieuwe kassa’s, diepvriezers of de broodhoek die de winkel onderscheiden van andere, maar wel de innovatieve, circulaire bouwmethode die gebruikt werd voor de achtergevel. De gevelstenen werden niet met mortel gemetst maar gemonteerd met ‘inserts’, een verbindingsstuk in kunststof. Daardoor kunnen de gevelstenen en insert bij afbraak eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt worden.

Het project past in de visie van Colruyt Group om circulaire bouwmethodes uit te testen en toe te passen. De grootste voordelen zijn een sneller bouwproces, minder bouwafval in de toekomst door materialen te hergebruiken, en het feit dat er geen mortel of cement nodig is, waarvan de productie veel CO²-uitstoot veroorzaakt.

Zo laag mogelijke milieu-impact

OKay hecht daarnaast veel belang aan energiezuinig bouwen en neemt hier een voortrekkersrol op. Zo test OKay sinds eind 2017 als eerste winkelformule van Colruyt Group twee winkels zonder fossiele brandstoffen, in Stavelot en Viroinval.

Alle winkels van de tweede generatie maken zoveel mogelijk gebruik van duurzame technieken en materialen. De winkel verwarmen gebeurt niet via een klassieke ketel, maar met de restwarmte van de koelinstallatie. Bovendien werkt de koelinstallatie op propaan, een natuurlijk koelmiddel dat veel milieuvriendelijker is dan chemische koelgassen en de CO²-uitstoot van de koeling met 90 % doet dalen. De ledverlichting zorgt voor 30 % minder energieverbruik en regenwater wordt hergebruikt voor de toiletten. Het gebouw is ook extra goed geïsoleerd en het ventilatiesysteem recupereert 75 % van de warmte uit de lucht.