Metro test 'FreshIndex', een app die de dynamische houdbaarheidsdatum van producten bepaalt. Zo wil het bedrijf voedselverspilling tegengaan. De app die momenteel in 5 Duitse steden getest wordt, zou ten vroegste tegen volgend jaar op de markt komen. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt.

Jaarlijks verdwijnen er miljoenen tonnen voedingswaren in de vuilbak. De grote boosdoener daarbij is vaak de vervaldatum waardoor mensen sneller geneigd zijn om producten die in werkelijkheid nog goed zijn, toch in de vuilbak te gooien. En dat terwijl producten als eieren, zuivel en vlees vaak nog enkele dagen tot zelfs weken na de vervaldatum goed zijn, zo schrijft Handelsblatt op basis van verschillende Duitse onderzoeken. Er verdwijnen met andere woorden nog te veel spullen in de vuilbak. 

Daar wil Metro iets aan doen. Daarom test het bedrijf zijn ‘FreshIndex’ app, die de dynamische houdbaarheidsdatum van producten moet bepalen op basis van honderden data waardoor producten minder snel in de vuilbak zullen belanden. Op die manier wil het bedrijf zijn doelstelling halen om tegen 2025 50% minder producten weg te gooein dan in 2016. En wil Metro ook de kosten die gepaard gaan met voedselverspilling verminderen. 

Metro ontwikkelde de app in samenwerking met de start-up Tsenso. Bovendien wordt het project gefinancierd door de Duitse overheid. 

Hoe werkt het? 

Klanten scannen met hun smartphone de barcode van bijvoorbeeld een pak varkensvlees. Daarbij geven ze aan hoe lang het duurt eer het varkensvlees in hun frigo of diepvriezer belandt en op welke temperatuur het daar wordt opgeslagen. Op basis van hun eigen informatie en de gegevens die fabrikanten en transportbedrijven gaven over de koeltemperatuur en de hygiëne van het product in kwestie, berekent de app een dynamische vervaldatum. Die valt vaak een pak later dan de houdbaarheidsdatum die voorzien is op de verpakking van het product. Naast de dynamische vervaldatum, krijgen klanten ook informatie over het product, de producent, duurzaamheid en voedselveiligheid.

Metro benadrukt echter wel dat het niet de bedoeling is dat de dynamische houdbaarheidsdatum op termijn de traditionele vervaldatum zal vervangen, maar wel dat het een aanvulling is en het meer transparantie moet bieden over de versheid van het product. 

Belangrijk detail: de app geeft enkel informatie over de vervaldatum van een product als fabrikanten en transportbedrijven alle nodige informatie over hygiëne en koeltemperatuur regelmatig updaten via de cloud. 

Focus op varkensvlees 

Momenteel ligt de focus van de pilot vooral op varkensvlees omdat dit een veelvoorkomend product is en het bovendien uitgebreid aan bod komt in verschillende studies. Om te voorspellen hoe lang een schnitzel nog goed blijft, beroept de app zich bijvoorbeeld op onderzoek van de Universiteit van Bonn. Wetenschappers bepaalden immers nauwgezet wat er met het vlees gebeurt bij verschillende temperaturen. 

Test in 5 steden

De app wordt voorlopig getest in 5 steden waaronder Sankt Augustin, Düsseldorf, Stuttgart (Korntal), Berlijn en Wiesbaden (Mainz-Castel). Tegen eind dit jaar zou de app geëvalueerd worden, waarna de app in het beste geval tegen volgend jaar op de markt komt. Al hangt alles af van de interesse van de consumenten.

De eerste reacties zijn echter al veelbelovend. Klanten gaven aan open te staan voor de app, maar benadrukten dat ze ook graag bijkomende informatie willen krijgen over pakweg voedingswaarden en het productieproces (dierenwelzijn, fokken...). Het zal waarschijnlijk dus nog enkele jaren duren vooraleer er een app komt die alle informatie over de hele keten bundelt.