Vanaf 7 februari mogen supermarkten en winkels ook medische hulpmiddelen zoals steriele verbanden, protheses of sondes verkopen. “Dit zal de toegang tot deze producten verbeteren en de prijs verlagen”, aldus minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Bepaalde medische hulpmiddelen mogen vandaag enkel door apothekers verkocht worden in ons land. Dat beperkt de toegang tot dit soort producten voor de patiënt en belemmert de concurrentie, waardoor de prijs vaak kunstmatig hoog blijft. Maar daar komt vanaf 7 februari verandering in. Dan zullen medische hulpmiddelen zoals steriele verbanden en sondes ook verkrijgbaar zijn in winkels en supermarkten.

Deze beslissing is het gevolg van een Europese verordening uit 2017 die onder andere het vrij verkeer van medische hulpmiddelen binnen de Europese Unie voorschrijft. Zo zijn medische hulpmiddelen in de meeste andere EU-lidstaten al vrij beschikbaar in winkels en supermarkten, en binnenkort dus ook in ons land.

De nieuwe regeling geldt voor alle medische hulpmiddelen, maar zal in de praktijk vooral een verschil maken voor steriele materialen zoals sondes, steriele verbanden of protheses. Medische hulpmiddelen op voorschrift zullen mensen immers nog gewoon bij hun apotheker moeten afhalen. Op die manier kunnen patiënten genieten van een eventuele terugbetaling. Daarnaast hebben apothekers ook een belangrijke adviserende rol. “Als er deskundige uitleg nodig is, dan zullen mensen bij hun apotheker blijven aankloppen. De nieuwe regeling zal vooral een impact hebben op de verkoop van eenvoudige producten zoals steriele verbanden. Die zullen straks makkelijker te verkrijgen zijn en goedkoper worden”, verduidelijkt minister van Volksgezondheid, Maggie De Block.

De producten moeten wel voldoen aan dezelfde strenge criteria rond kwaliteit, veiligheid en traceerbaarheid als apothekers. Daarnaast moeten ze zich op voorhand registreren bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, dat instaat voor de controles.