Ondanks de aankondiging in september van de groep Louis Delhaize dat Colruyt 50 geïntegreerde winkels en 7 franchisewinkels onder de merknamen Match of Smatch zou overnemen, blijft het lot van de 27 winkels die niet bij de overname betrokken zijn nog steeds onzeker.

Sinds de aankondiging wordt er volop onderhandeld tussen het management en de vakbonden over het sociale kader voor het verdwijnen van de twee ketens. De vakbond SETCa heeft haar leden geïnformeerd over de stand van zaken van de besprekingen, na een ontmoeting met het management op 22 november, en heeft laten weten dat de leden zich in de komende dagen mogen uitspreken  over het pakket waarover is onderhandeld.

Wat de voorwaarden betreft die van toepassing zijn op het personeel van de winkels die door Colruyt worden overgenomen, merkt de vakbond op dat de operatie nog niet is goedgekeurd door de Franse mededingingsautoriteit en bevestigt SETCA dat er op 4 december een vergadering staat gepland met de vertegenwoordigers van Colruyt.

Wat de 27 winkels betreft die mogelijk niet worden overgenomen, blijft de deadline voor de communicatie over de transfer van winkels aan potentiële kopers behouden op 2 januari 2024. De onderhandelingen hebben geresulteerd in de toekenning van een “jobverliespremie" aan alle werknemers en managers van de 27 winkels, alsook aan de administratieve zetel en het magazijn. De bonus wordt uitgegeven in de vorm van waardebonnen en varieert volgens het salaris: van 400 euro (voor de laagste lonen) tot 100 euro (voor de hoogste).

In het geval dat bepaalde winkels worden verkocht, kunnen alle werknemers kiezen voor vrijwillig ontslag met betaling van de wettelijke ontslagvergoeding, op voorwaarde dat ze ouder zijn dan 45 en minstens 10 jaar anciënniteit hebben. Tijdens de onderhandelingen werden ook de berekening van de vergoeding en de voorwaarden voor uitbetaling bij ontslag vastgelegd. Vervroegd pensioen zal mogelijk zijn voor werknemers die op 22 september 2023 de minimumleeftijd van 60 jaar hebben bereikt en die kunnen aantonen dat ze 20 jaar beroepsloopbaan hebben of 10 jaar anciënniteit in de sector gedurende de afgelopen 15 jaar. De werkgeverstoeslag is vastgesteld op 100% van het verschil tussen de netto werkloosheidsuitkering en het laatste nettoloon.

Privé-outplacement zal worden aangeboden aan werknemers in Brussel en Vlaanderen. Er zal ook een omscholingscel worden opgericht voor werknemers in Wallonië, met een totaal budget van een miljoen euro.

De groep Louis Delhaize heeft echter de betaling van bijkomende opzegvergoedingen, zoals geëist door de werknemers, uitgesloten. "We kunnen niet verder gaan door gewoon te onderhandelen", zei de vakbond en vroeg haar leden om hun standpunt over deze steunmaatregelen mee te delen vóór de volgende vergadering met het management, die gepland staat voor 29 november.