Biologische voeding was nog nooit zo populair. Biospecialist Färm beseft dat maar al te goed en lanceert daarom samen met EcoRes en UNAB een nieuw biomerk van varkens-en rundvlees 'Nu!'. 

“Nu!” is een project van de reflectiegroep “Ensemble” waar Färm, het Brusselse adviesbureau EcoRes en de Nationale Vereniging van Belgische Agrobiologen UNAB, toe behoren. Het “Ensemble”-project is gebaseerd op waarden als samenwerking, transparantie, rechtvaardigheid en de gedifferentieerde kwaliteit van het product. Nu! Is meer dan een simpel label, het is een nieuwe keten voor biologisch varkens- en rundvlees. Färm heeft meegewerkt bij het opstellen van het lastenboek dat een pak veeleisender is dan dat van het Europese biolabel. Het charter houdt onder meer rekening met dierenwelzijn, de afwezigheid van nitrieten en maximaal lokaal voedsel enzovoort. 

Bedrijven in financiële moeilijkheden

Deze nieuwe keten verzamelt producenten van biologisch varkens- en rundvlees, een slachthuis, een slagerij, de logistieke distributie en Färm-winkels. De eerste producten die te koop zullen worden aangeboden zijn varkens- en rundvlees, producten die bij ons erg geliefd zijn, al hebben de bedrijven uit deze sector vaak te kampen met financiële moeilijkheden. 

Vermindering van de CO2-impact

Het project is erg duurzaam omdat de impact van CO2 maximaal gereduceerd werd. Een van de uitbaters van rundvleeskwekerij/slagerij Bioherin, profiteert nu al van de positieve CO2-impact.

“Als coöperatie nodigen we consumenten uit om deel te nemen aan de ontwikkeling van ons Belgisch biologisch grondgebied. Dat kan onder meer door nieuwe productieketens op te richten. 1% van de verkoop van Nu!-producten wordt gedoneerd aan het project om toekomstige sectoren te ontwikkelen”, verduidelijkt Jean-David Couderc, operationeel directeur bij Färm. 

Färm benadrukt dat het al sinds zijn oprichting investeert in verschillende Belgische ketens zoals de biologische bakkerijketen, in samenwerking met Agribio. Verschillende Färm-winkels zijn al uitgerust met een eigen bakkerijatelier. Dat is het geval in Louvain-La-Neuve, Hankar, Meiser en binnenkort ook in Ukkel (opening op 3 oktober).

Meer verantwoorde ketens en merken

De laatste tijd zien er steeds meer verantwoorde ketens en merken het licht. Denk bijvoorbeeld aan Sainbiooz of Cornu. Sainbiooz respecteert niet alleen het biolastenboek maar ook 7 principes waaronder dierenwelzijn, respect voor het milieu, een eerlijke prijs en meer transparantie en veiligheid. Cornu biedt dan weer rundvlees aan dat niet alleen nobel en lokaal is, maar ook ethisch verantwoord en transparant.