Op 11 maart organiseerde Gondola in Zaventem zijn jaarlijkse Verscongres. Jan De Boeck, research consultant bij GfK, zorgde voor enkele interessante perspectieven die retailers helpen om te profiteren van de goede gezondheid van de versmarkt.

Het is geen geheim dat de categorie verse producten, waar onder meer groenten en fruit, vlees en vis toe behoren, van strategisch belang is voor spelers uit de grote distributie. Als we naar alle bedrijven samen kijken is deze categorie, volgens GfK, goed voor ruim 30% van het totale aanbod van producten wereldwijd. Tijdens het jaarlijkse Verscongres van Gondola op 11 maart, bracht Jan De Boeck, research consultant bij GfK, tal van interessante data en statistieken naar voren, waardoor de merken en retailers in de zaal de uitdagingen van de versmarkt beter konden begrijpen. “Ten eerste zien we dat het marktaandeel van de verse producten in de afgelopen vijf jaar zeer licht gestegen is”, verduidelijkt Jan De Boeck. “Wanneer we die gegevens nauwkeuriger analyseren, zien we dat de aankoopfrequentie en het aankoopvolume dalen, weliswaar minder bij de verse producten dan bij de FMCG-sector. De conclusie: de consument koopt verhoudingsgewijs meer verse producten.” Maar wie heeft er nu het meeste baat bij die goede gezondheid van de verscategorie? De hard discount, zo blijkt, want deze sector wist zelfs marktaandeel af te snoepen van andere spelers. Aldi, en zonder twijfel, Lidl, hebben hun versassortiment de afgelopen 2 à 3 jaar aanzienlijk uitgebreid. Toch hebben consumenten en zelfs professionals nog steeds valse aannames ten opzichte van de verscategorie. Sommigen geloven immers dat bioproducten elk jaar in opmars zijn. Maar in realiteit is dat niet het geval: biovoeding is het afgelopen jaar licht gedaald, na een sterke opmars in 2018.

“Opportuniteiten vinden we bij de vleesvervangers en maaltijdboxen”

“Volgens de cijfers van GfK in 2019 kende bio een lichte achteruitgang binnen de verscategorie”, merkt Jan De Boeck op. “Tussen 2018 en 2019 stegen de volumes misschien wel met 4%, maar de waarde is met 0,4% gedaald ten opzichte van 2018. Dat hoeft echter niet meteen slecht nieuws te betekenen, aangezien er een aanzienlijke stijging was in 2018, terwijl er in 2019 sprake was van een tegenslag.”Maar op welke soorten producten of diensten moet worden gefocust om de groei te stimuleren? Op de ontwikkeling van “nieuwe” kanalen, ofwel e-commerce, dat voortdurend groeit. “In 2019 kocht 18,3% van de Belgische gezinnen minstens één keer online”, vervolgt Jan De Boeck. Een van de categorieën waar zeker nog groeipotentieel in zit is die van de maaltijdboxen (zoals HelloFresh), die de afgelopen jaren al sterk groeide. Uit cijfers van GfK blijkt dat de 2 profieltypes(van de 8) die het meest maaltijdboxen kopen, families zijn met kinderen met een hoog inkomen (34,8%) en huishoudens zonder kinderen met een hoog inkomen (30,2%). En de maaltijdboxen zijn trouwens niet de enige categorie die het erg goed deden, ook voor vleesvervangers was 2019 een uitstekend jaar: +15,5% in waarde en + 12,2% in volume, in vergelijking met 2018! Dit zijn dus al zeker enkele indicatoren die u kunnen helpen om uw aanbod, uw communicatie en waarom zelfs niet uw promoties verder te ontwikkelen.