Het nieuwe e-commercedistributiecentrum werd twee jaar geleden aangekondigd en is nu officieel ingehuldigd in Vorst, in aanwezigheid van vicepremier David Clarinval. Delhaize, dat zichzelf op de eerste plaats zet op het vlak van leveringen en op de tweede plaats op het vlak van click & collect, verwerkt vandaag 25.000 bestellingen vanuit zijn magazijn in Puurs en wil dat volume verdubbelen dankzij het nieuwe distributiecentrum in Vorst.

Delhaize neemt een sterke positie in op de Belgische markt voor foode-commerce. Op het gebied van thuisbezorging is het bedrijf marktleider en met deze nieuwe investering wil het die positie behouden, ondanks de toenemende concurrentie, met name van Colruyt, dat drie jaar geleden in Londerzeel een nieuw magazijn heeft geopend dat speciaal is bestemd voor Collect&Go. Op het vlak van click & collect, oftewel het afhalen van webshopbestellingen in de winkel, zijn de rollen omgedraaid: dit keer loopt Colruyt voor op Delhaize, maar het merk met de leeuwt is niet van plan genoegen te nemen met deze tweede plaats. Net als bij 'delivery' streeft het naar de leidende positie op het gebied van 'click&collect', en het is dan ook geen toeval dat Jennifer Nemry, VP e-commerce & data bij Delhaize, benadrukte dat het bedrijf sinds begin april de verwerkingskosten voor alle click&collect-bestellingen gratis aanbiedt.

Delhaize levert al sinds 1989 aan huis en lanceerde toen ook Caddyhome, dat in 2001 werd versterkt door de webshop wineworld.com. Caddyhome werd in 2009 delhaizedirect.be en in 2016 gewoon delhaize.be. In de begintijd van Caddyhome was het magazijn voor de voorbereiding van de bestellingen gevestigd in de directe omgeving van het vandaag in gebruik genomen gebouw, dat de verwerkingscapaciteit van het gespecialiseerde magazijn in Puurs en die van de regionale distributiecentra in Gent en Luik zal versterken.

Een aanvullend kanaal

Waarom vandaag investeren in een dergelijke distributiecentrum? Ten eerste omdat het nodig was om vooruit te gaan. Jennifer Nemry legt uit dat het aantal van 25.000 bestellingen per week een echte limiet is: “Vandaag moeten we soms bestellingen weigeren omdat we ze niet op tijd kunnen verwerken.” Maar meer in het algemeen is er het strategische perspectief, dat erop gericht is Delhaize goed te positioneren op het gebied van omnichannelaanbod. “Dit project zal de complementariteit tussen de fysieke winkels en de e-commerceactiviteiten van het merk nog verder versterken. 80% van de klanten die online boodschappen doen, komt namelijk ook naar een fysieke winkel”, aldus Delhaize.