Delhaize heeft vandaag het ontwerp voorgesteld van een gedenkmonument voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel in zijn supermarkt in Aalst. In 2023 zou het monument klaar moeten zijn. 

De terreur van de Bende van Nijvel, die plaatsvond van 1983 tot 1985, is een bloedige smet op ons land. Ondanks uitgebreid onderzoek werden de daders en de opdrachtgevers nooit gevonden, noch werd bevestigd wat velen vermoedden: het motief was niet diefstal, maar politieke manipulatie. In de beruchte periode van 1983 tot 1985 werden maar liefst 9 supermarkten van Delhaize en Colruyt aangevallen. Daarbij kwamen 21 van de 28 slachtoffers om het leven. Het laatste bloedbad vond plaats op zaterdag 9 november 1985 in de Delhaize in Aalst.

Het beste eerbetoon aan de slachtoffers en hun familie zou natuurlijk zijn om de waarheid boven water te halen, al is het ook belangrijk om ze nooit te vergeten. Daarom heeft Delhaize besloten om een gedenkmonument te voorzien voor de slachtoffers van de bloedige aanslag aan zijn getroffen winkel in Aalst, die ondertussen plaats heeft geruimd voor een gloednieuw gebouw. “De aanslag op de Delhaize van Aalst is een dramatisch gebeuren dat nooit vergeten kan en mag worden. Uit respect voor alle slachtoffers – waaronder ook enkele van onze medewerkers – van de aanslagen op deze en nog vijf andere Delhaize-winkels en hun nabestaanden, willen we hier, op de parking van de Delhaize in Aalst, een serene gedenkplek maken die plaats biedt voor bezinning, rust en troost”, vertelt Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize.  

Delhaize deed voor het ontwerp en de realisatie van dit herdenkingsmonument beroep op de expertise van landschapsarchitect Bas Smets, die ook de gedenkplaats voor de slachtoffers van de aanslagen in Maalbeek en Zaventem in het Zoniënwoud ontwierp en die voor de 77 slachtoffers van de Utoya-aanslag in 2011. De gedenkplaats voor de dodelijke slachtoffers van de Bende van Nijvel komt er aan de rand van de parking van de Delhaize in Aalst, ter hoogte van de huidige toegang tot het Osbroekpark. “Het achthoekige monument verwijst naar de acht dodelijke slachtoffers van de aanslag in 1985” verklaart Bas Smets. “De acht zijden omsluiten bosgrond waarin Ginkgo biloba’s groeien, de boom die al het langst op aarde leeft en symbool staat voor overleving en hoop. Het monument is geplaatst op de vroegere parking die getransformeerd is als uitbreiding van en toegang tot het nabijgelegen natuurgebied." 

Burgemeester Christoph D’Haese, die ook lid was van de Parlementaire Onderzoekscommissie voor de aanslagen in Zaventem en Maalbeek, is ervan overtuigd dat het monument in 2023 zal kunnen worden gerealiseerd: “Onze stad draagt nog steeds de littekens van de verschrikkelijke aanslag van 9 november. (….) Dankzij een nauwe samenwerking met de nabestaanden, Delhaize, landschapsarchitect Bas Smets en de stad Aalst geven wij een artistieke expressie van een hoogst allerindividueelste Aalsterse emotie. Aalst kan en zal zijn slachtoffers nooit vergeten.”