De Franse sportketen Decathlon gaat een nieuw distributiecentrum in Tilburg bouwen voor de Nederlandse markt. Vandaag wordt de logistiek voor de Nederlandse winkels vanuit een distributiecentrum in Willebroek georganiseerd. Ook de e-commercelogistiek voor Nederland verhuist. De beslissing is ingegeven door de groei in beide landen, die in Willebroek leidde tot capaciteitskrapte. “Ze heeft niets te maken met nachtwerk”, zegt de woordvoer van Decathlon België.

Volgens het Brabants Dagblad gaat de Franse sportketen een hoogwaardig en duurzaam ‘omni-warehouse’ in Tilburg bouwen. Dat gaat zowel de Nederlandse winkels bevoorraden als de internetverkoop in dat land afhandelen. Vandaag worden die winkels vanuit Willebroek en Duitsland beleverd. De Nederlandse onlineklanten worden vanuit België bediend.

Het distributiecentrum in Willebroek – van maar liefst 47.000 m² - is twee jaar geleden gebouwd om een bestaande installatie in de nabijheid te vervangen. Er was meer capaciteit nodig omdat zowel het aantal winkels en het assortiment in België en Nederland groeide, maar ook de vraag naar e-commerce.  “Maar wij groeien in beide landen ‘vollenbak’, zodat wij nu al te kampen hebben met een capaciteitstekort. We moeten sinds enkele maanden zelfs 15.000 m² extra capaciteit inhuren in een aanpalend gebouw”, zegt Koen Tengrootenhuysen, vastgoeddirecteur en woordvoerder bij Decathlon België.

Omni-warehouse

Dat de Nederlandse logistiek in 2017 in Willebroek werd ondergebracht was te wijten aan het feit dat Decathlon in Nederland toen in opstartfase was. In dat land kent de sportketen een groeiend succes. Vandaag zijn er 16 winkels en tegen het einde van het jaar moeten het er 20 worden. De verwachting is dat dat aantal verder blijft groeien. Daarom heeft Decathlon beslist in Nederland een eigen distributiecentrum te bouwen. Het wordt een ‘omni-warehouse’ waar een deel van het gebouw gereserveerd is voor e-fulfilment (de e-commerce logistiek).

“Niets te maken met nachtwerk”

De verhuis van de logistieke activiteiten naar Nederland is dus bedoeld om de groei in dat land (en in België) op te vangen. Dat de e-commerce activiteiten mee verhuizen heeft te maken met de logistieke logica. Volgens De Tijd heeft dat ook met de problemen rond nachtwerk, maar Tengrootenhuysen zegt dat dat totaal uit de lucht gegrepen is. “Dat heeft er niets mee te maken. De onderhandelingen met de bonden zijn overigens nog bezig. De reden is dat de logistiek voor de winkels en voor de e-commerce vanuit eenzelfde distributiecentrum moet gebeuren”.

Extra capaciteit nodig

Volgens hem zal het vertrek van de logistieke activiteiten voor Nederland geen negatieve impact hebben op de activiteiten en de tewerkstelling in Willebroek, integendeel. “Ook in België blijft  Decathlon maar groeien. Wij hebben in Willebroek dus alle oppervlakte nodig, zoals het inhuren van extra capaciteit aangeeft”, zegt Tengrootenhuysen. Volgens hem zal het distributiecentrum in de toekomst verder medewerkers aanwerven. Vandaag werken er 400 VTE’s of 600 mensen.