Ahold Delhaize weet wat het wil: in België en alle andere Europese landen zijn positie versterken door het gewicht van de groep uit te spelen. Relaas van 2 dagen in Zaandam met Frans Muller, Wouter Kolk, en het management van Ahold Delhaize, naar aanleiding van de presentatie van de nieuwe meerjarenstrategie, door Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola.

De sfeer in Zaandam zit er goed in. Met een 100-tal deelnemende analisten, en een dynamisch management heeft Ahold Delhaize tijdens zijn Strategic Days enkele gedurfde statements gemaakt naar de Europese en Amerikaanse retail business. De boodschap van de multibrand retailer (16 enseignes) is overduidelijk: zowel in Belgie als in de andere Europese landen zijn positie uitspelen door het gewicht van de groep in de schaal te werpen. Ten eerste door verdere synergie op aankoopvlak, door aankoopallianties Coopernic en recentelijk Eurelec. Daarbij zal de onderhandelingsmacht naar de grote, internationale merken en leveranciers een doorslaggevende factor worden op Benelux-niveau. Ten tweede zal Ahold Delhaize het gewicht van de groep in de schaal werpen door aankoop van eigen producten via AMS. Ten derde zal het nieuwe businessmodellen aanboren, waaronder retailmedia, waarvan de omzet moet verdubbelen tot 3 miljard euro. 

Delhaize in de groepsstrategie van Ahold Delhaize

De omnichannel strategie van de retailer zal een fundamentele pijler blijven voor de Benelux activiteiten, met een focus op enerzijds eigen merken, met lage prijzen, en anderzijds lage prijzenloyaliteitsprogramma’s met gepersonaliseerde aanbiedingen, en diepe extra kortingen op bepaalde SKU’s bijvoorbeeld gezondere producten. De tweespan Albert Heijn-Delhaize zal de groep waarschijnlijk verder blijven uitspelen om directe concurrentie in de tang te kunnen nemen. De twee merken zijn op de Vlaamse markt pertinent geworden, en de lokale verankering van Delhaize past perfect in de multi-brand strategie van de Ahold Delhaize groep: wereldwijde backoffice systemen - zoals bijvoorbeeld de ijzersterke logistic van Ahold - en lokale verankering door lokale merken, met aandacht voor de long tail (lokale producten). A- en B-merken zijn dus gewaarschuwd. Anderzijds ontstaan er opportuniteiten van Benelux partners: bedrijven La L orraine, Ardo, Greenyard, ... krijgen als structurele partners toegang tot grotere Benelux markt, en nog veel meer zelfs.

Synergieën tussen regio’s

De groep zal nu inzetten op het delen van best practices wereldwijd. Centraal-Europa zal een grote bijdrage leveren aan de groei. In de Benelux is Ahold Delhaize nummer 1 in food en non-food, de toekomst bestaat uit gezamenlijke ontwikkeling. Ook op vlak van duurzaamheid zullen er synergieën zijn. Ahold Delhaize verwees naar climate hubs waar leveranciers kunnen inzage krijgen in hun CO2-uitstoot en hoe de rapportages daarover op te stellen. Het programma Beter Voor Natuur & Boer staat ook open voor onze concurrenten om samen te werken voor een betere natuur. 

Ahold Delhaize heeft meer dan één stap voor

Pierre-Alexandre Billiet, CEO van Gondola: “Albert Heijn heeft in Nederland een marktaandeel van 37,1% en een geschatte ebitda van 5,5% op 13 miljard omzet en blijft zo een zeer sterke speler bij onze noorderburen. Ahold Delhaize heeft meer dan één stap voor op lokale Belgische of Nederlandse spelers inzake schaal en synergie op Europees niveau. Dat voordeel speelt het nu helemaal uit en versnelt het zelfs nog. Daar zal de kracht en intelligentie van Wouter Kolk misschien wel worden gemist: hij was de lijm tussen verschillende culturen in Europa, enerzijds door de lijnen hard uit te zetten, maar ook door elke keten de nodige vrijheid te geven. Strategische partnerships voor verse producten zullen de groep enkel nog versterken. Dat maakt dat Ahold Delhaize een hoge lokale pertinentie heeft, gecombineerd met een wereldwijde schaalbaarheid. Achter de schermen wordt alles gealigneerd, met dezelfde tools doorheen de hele groep, terwijl alle winkels en productaanbod zo lokaal mogelijk zijn.”

De kracht van retailmedia

“Retailmedia is de belangrijkste toekomstige waardecreator. Vele grote merkleveranciers zijn vandaag nog helemaal niet overtuigd van het business model, en vragen aan de retailers om verduidelijking en KPI’s op media vlak. Toch zal het gewicht van retailers hier van doorslaggevende rol zijn, eerder dan de pertinentie van de mediawaardecreatrie voor leveranciers. De marge van retailmedia is voor retailers essentieel om een deel van hun activiteiten te financieren. Gondola schat deze voor de groep op een ebitda bijdrage van 25%. Retailmedia zal een omzet van 3 miljard euro moeten halen de komende jaren. Dat is een verdubbeling tegenover vorig jaar. Veel leveranciers zijn nog sceptisch tegenover het businessmodel van retailmedia en beschouwen het als nettomarge die ze afstaan aan retailers. Maar dankzij zijn nummer 1-positie in de België en zelfs in het algemeen zal Ahold Delhaize retailmedia constructief kunnen opleggen aan leveranciers. Daarbij zal het AI-datamodellen delen met leveranciers, gefaciliteerd door onder andere Epsilon en Adhese, waar Ahold Delhaize een participatie in nam in 2022. Ook de kostenbesparingen gaan verder, achter de schermen wordt gewerkt een bijzonder efficiënt logistiek en supply chain model, zoals in de nieuwe gemechaniseerde home shop center in Barendrecht. In België zal vooral de sterke Benelux positie worden uitgespeeld om hun respectievelijke merken (Delhaize en Albert Heijn) marktaandeel te laten winnen. Het cijfer van de toekomst voor de groep is 4. Ahold Delhaize wil 4% groeien, 4% netto operationele groei en een 45% PL aandeel wereldwijd. Dat is voor de Europese geen uitzonderlijk nieuws, maar wel voor andere regios van de groep, zoals USA. Customer loyalty wordt heel belangrijk voor de groep, die als een omnichannel retailer wordt aanzien, aanwezig in elke stap van de customer journey. In mature markten is dat belangrijk: een omnichannel klant heeft in dat soort omgeving 1,5 tot 3 keer meer uit. Ahold Delhaize maakt daarom werk van een volledig digitaal ecosysteem.”