#1 Hoe ziet de financiële gezondheid van de zelfstandige supermarktuitbaters van ons land eruit? Financieel expert Luc Roesems (Genea) duikt elk jaar op vraag van Gondola in de balansen die de franchisenemers en zelfstandige uitbaters in ons land neerleggen. Ondanks de gunstige impact van de coronacrisis op de cijfers van de supermarkten, vooral op die van buurtwinkels, dreigen er ook enkele gevaren. Ontdek ze de komende drie dagen op Gondola.be. 

Luc Roesems heeft monnikenwerk gedaan, maar vooral ook heel nuttig werk. Hij duikt al zes jaar in de balansen van de supermarkten in Vlaanderen, voor de rekening van Buurtsuper.be, maar hij doet het sinds vorig jaar ook voor de Franstalige winkels, in samenwerking met Aplsia, de Association professionnelle francophone du libre-service indépendant en alimentation. Op die manier bestrijkt zijn werk alle franchisenemers en zelfstandige uitbaters in ons land. Gondola nodigde hem uit zijn analyse met onze lezers te delen.

Opgelet: waarom de informatie niet altijd even gedetailleerd is, afhankelijk van de regio. 

Luc Roesems werkt in het noorden van het land samen met Buurtsuper.be en met Aplsia in het zuiden. Die twee organisaties vertegenwoordigen onafhankelijke handelaars, maar hebben een andere opvatting over de verspreiding van bepaalde gegevens. Buurtsuper.be beperkt het aantal gegevens voor Vlaanderen, met name die cijfers die specifiek over supermarktketens gaan. Een keuze die we uiteraard respecteren. Aplsia is daarentegen van oordeel dat er geen reden is om informatie achter te houden die sowieso via officiële documenten te vinden is, omdat het gaat om jaarrekeningen die neergelegd zijn bij de Nationale Bank van België. Om die reden zijn bepaalde gegevens of commentaren niet van toepassing op Vlaanderen.