Sinds vele jaren genaturaliseerd in Europa, is de erwt enigszins ongewild betrokken bij de strijd voor het milieu en voor een gezondere voeding, rijk aan proteïnen en plantaardige vezels. Het is via een van zijn fervente bewonderaars, Eric Bosly (CEO van Cosucra), dat we de andere kant van het dagelijkse leven van de erwt ontdekken …

De erwt is eigenlijk, ironisch genoeg, de mature (en minder frisse) versie van de doperwt. Het gaat dus eigenlijk om hetzelfde product, droog geoogst, dat vaak wordt geprezen om zijn hoge voedingskwaliteit, zoals het gehalte aan plantaardige vezels en eiwitten, dat 23% van de droge stof uitmaakt. Levensmiddelengiganten exploiteren hem ook vanwege zijn hoge zetmeelgehalte. Volgens Cosucra (een Belgisch bedrijf dat voedingsingrediënten op basis van cichorei en erwten produceert, en een belangrijke speler is op de Europese markt) is het op verschillende niveaus een optimaal plantaardig alternatief. Alvorens in te gaan op de voordelen van erwten voor het milieu en de voeding, herinneren we er graag aan dat dit product, hoewel het niet meer zo bekend is en in de jaren 80 zelfs in Europa werd ontwikkeld als alternatief voor soja als veevoeder, ooit een rage zou zijn geweest aan het hof van Lodewijk XIV. Deze groene granen zouden de plantaardige kaviaar van de aristocratie zijn geweest, voordat ze in de 19de eeuw de arbeidersklasse veroverden en dus steeds vaker op ons bord te vinden waren.