iStock
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
iStock
In de nasleep van de coronacrisis en het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, worden consumenten en retailers ondertussen herinnerd aan wat het begrip inflatie betekent. Van overal onder druk gezet zien deze laatsten zich gedwongen, en dat misschien wel meer dan ooit, om blijk te geven van aanpassingsvermogen.
Sinds afgelopen zomer is de inflatie maand na maand blijven stijgen, en daarbij zijn de voedingsproducten in geen geval gespaard gebleven. +10%, +12%, +15%, +17% ... De cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, zijn sinds vele jaren niet zo indrukwekkend geweest, ook al lijken ze zich nu te stabiliseren. Deze sterke prijsstijgingen hebben onvermijdelijk geleid tot ingrijpende veranderingen in het consumentengedrag. Om maar één voorbeeld te noemen: de huismerken zijn waarschijnlijk nog nooit zo populair geweest als vandaag. “We hebben een sterke verschuiving naar private labels gezien in een groot aantal categorieën, en dan vooral wat betreft de producten die consumenten verplicht zijn te blijven kopen”, bevestigt Tom Penninckx, client business partner bij NielsenIQ. “Tegelijkertijd krijgen sommige andere categorieën het enorm zwaar te verduren. Ik denk in het bijzonder aan de categorieën die als ‘luxeproducten’ kunnen worden omschreven, zoals bijvoorbeeld zalm, champagne, enzovoort. Met andere woorden, artikelen die niet echt nodig en nogal duur zijn. Hetzelfde geldt voor de non-foodcategorieën die niet essentieel zijn. Wat deze betreft zullen consumenten niet per se stoppen met kopen, maar hun aankopen wel verminderen.”
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?