De vergadering tussen Comeos en de vakbonden, die woensdagavond plaatsvond, heeft niet geleid tot een akkoord. De voorstellen die de distributeurs op tafel hebben gelegd, werden als onvoldoende geacht. De vakbonden hebben daarom een tegenvoorstel ingediend, waarop ze vandaag een reactie verwachten.

De coronacrisis en de praktische gevolgen  daarvan in de retail voeden de debatten tussen de vakbonden. Volgens Muriel Delmée, voorzitster van de SETCa, die meteen ook de mening van de andere vakbonden samenvat, moeten de openingstijden van de winkels beperkt worden om zo het personeel ademruimte te geven. Nochtans biedt een ministerieel besluit dat recent werd uitgevaardigd juist de mogelijkheid om de openingsuren te verlengen (van 7 tot 22 uur) om zo het bezoek van klanten meer te spreiden. Maar ook om de zondagsopeningen en de 7 op 7 open-regel in toeristische gebieden tijdelijk af te schaffen.

Wat de bonussen voor het personeel uit de sector betreft, ijveren de vakbonden liever voor een extra verlofdag per werkweek tijdens de lockdown, een principe dat Carrefour inmiddels voor zijn medewerkers heeft ingevoerd.

Deze week bevestigde Lidl nog dat het een maatregel heeft genomen die in lijn ligt met de eisen van de vakbonden, namelijk door zijn openingsuren met een uur te verkorten. Een beslissing die werd vergemakkelijkt door de analyse van de statistieken wat het trafiek in de winkels betreft: Lidl-klanten shoppen immers vooral ’s ochtends.

Tijdens een vergadering tussen de vakbonden en Comeos woensdagavond 25 maart, presenteerde die laatste een hele reeks voorstellen, die achteraf door Myriam Delmée en Delphine Latawiec, permanente voorzitter van de CNE, onvoldoende werden geacht. De twee vakbondsleiders hebben daarom een tegenvoorstel ingediend zowel wat de openingsuren als de bonussen betreft. Vandaag wordt er een definitief antwoord verwacht. Wat dat zal zijn, is voorlopig nog afwachten. Comeos van zijn kant wil immers geen commentaar geven tot de besprekingen met de vakbonden volledig zijn afgerond.