Colruyt Group
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Colruyt Group
Colruyt Group verkoopt de 27 winkels van babyartikelenketen Dreambaby aan het West-Vlaamse Supra Bazar. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. De groep verkoopt daarnaast de helft van haar belang in energiegroep Virya, het bedrijf achter Dats24, aan Korys. De supermarkgroep legt zich zo steeds meer toe op twee pijlers: voeding en gezondheid.
Colruyt Group ontdoet zich na Dreamland nu ook van zijn babyartikelenketen Dreambaby. De 27 winkels van de keten komen in handen van Supra Bazar. Die keten verkoopt non-foodproducten zoals woondecoratie, tuinartikelen, dierenbenodigdheden, tuinartikelen en speelgoed en telt vier winkels in West-Vlaanderen en één in Oost-Vlaanderen. Met de verkoop van Dreambaby focust Colruyt Group zich steeds meer op twee pijlers: gezondheid en voeding. Er kwam nog niet zo lang geleden kritiek op de supermarktgroep omdat die zich met te veel dingen tegelijk wou bezighouden. Colruyt Group gaf vorig jaar al te kennen dat het niet goed ging met Dreambaby en dat er moest geherstructureerd worden. “Dreamland (intussen voor 75% verkocht aan ToyChamp, nvdr) en Dreambaby ondervinden ondanks hun marktleidersposities dalende volumes met een belangrijke negatieve impact op hun rendabiliteit”, zei de groep in april vorig jaar. Dreambaby haalde in het boekjaar 2022/23 een omzet van zo'n 60 miljoen euro.
Volgens Colruyt Group heeft Supra Bazar een “grondige kennis van de nonfood retail en de babysector en bewezen ervaring in het rendabel exploiteren van een winkelnetwerk en in een omnichannel aanpak”. De West-Vlaamse retailer heeft ook twee hoger gepositioneerde conceptwinkels aan de kust onder de naam Kabine. Het huidige management van Dreambaby blijft aan boord. De naam Dreambaby blijft ook bestaan als merk, juridische entiteit en werkgever. Ook voor de klanten verandert er op dit moment niets. Bavo Vanhalst, ceo van Supra Bazar: “Voor ons is dit de uitgelezen kans om op nationaal vlak een grote stap te zetten in deze voor ons zo interessante en onmisbare babymarkt.” Over de prijs van de transactie doen de beide partijen geen verklaringen. Bij de 256 personeelsleden en vakbonden van de winkelketen is er ongerustheid over de toekomstige tewerkstelling omdat Supra Bazar een kleinere speler is dan Colruyt Group en mogelijk in afgeslankte versie verder wil. De vrees leeft ook dat de personeelsleden aan slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden zullen moeten werken. De familie Vanhalst kwam drie jaar geleden in het vizier van de fiscus, op verdenking van belastingfraude en witwassen. Over de zaak werd sindsdien niets vernomen. Ook de familie Vanhalst zelf doet er geen uitspraken over.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?