De modeketen Camaïeu is gisteren in Frankrijk onder curatele geplaatst. Voor de Belgische winkels verandert er voorlopig niks. Zij blijven open en het personeel wordt nog steeds betaald.

Zoals we de afgelopen weken al vaak herhaald hebben, zijn de modewinkels hard getroffen door de crisis. De online verkoop compenseert immers maar moeilijk het verlies van de fysieke verkoop. Ook de Franse keten Camaïeu, dat gespecialiseerd is in dameskleding, is een van de vele slachtoffers. Zo werd de modeketen gisteren onder curatele geplaatst in Frankrijk. Het merk Camaïeu werd in 1984 opgericht en heeft in Frankrijk maar liefst 3.900 mensen in dienst, waarvan 450 op het hoofdkantoor in Roubaix, Noord-Frankrijk. "Met de curatele is een observatieperiode van zes maanden begonnen", vertelde een Franse vakbondsafgevaardigde aan AFP. “Door de crisis heeft Camaïeu geen beroep kunnen doen op een door de staat gegarandeerde lening. Die had het mogelijk kunnen maken om geld terug te vorderen en de transformatie voor te zetten die in oktober vorig jaar begonnen was. We hadden echter twijfels over het personeelsbeleid. De afgelopen drie jaar heeft het management elke maand vier tot vijf winkelsluitingen aangekondigd als gevolg van een afname van de activiteiten. Een manier om een sociaal plan te vermijden." 

"De 28 Belgische winkels blijven open"

Maar hoe zit het met Camaïeu in België? "De 130 werknemers in België hebben geen enkele mail ontvangen die een verandering in de situatie aankondigt: ze worden nog steeds betaald en de 28 winkels in Brussel en Wallonië blijven open", legt Jalil Bourhidane, afgevaardigde van de christelijke vakbond, uit. "Het is uiteraard erg waarschijnlijk dat er ook veranderingen zullen komen voor België, maar we moeten afwachten hoe de situatie in Frankrijk evolueert”. Zal er een overnemer gevonden worden? Een curator? Een zaak die de de komende weken zeer nauwlettend zal moeten worden gevolgd. 

“Je moet weten dat de Belgische Camaïeu-winkels het beter doen dan in andere landen, ook al moesten de winkels in Vlaanderen hun deuren sluiten", vervolgt Jalil Bourhidane. "Bovendien houdt het faillissement in Frankrijk niet per se alleen verband met de crisis, maar eerder met het slechte beheer van de afgelopen jaren. Er werd regelmatig van CEO veranderd, waardoor een zekere stabiliteit niet mogelijk was. Bovendien had de algemene directie zelfs besloten om winkels in sommige landen te sluiten". 

Camaïeu heeft wereldwijd 800 winkels, waarvan 643 alleen al in Frankrijk. Sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart verloor het bedrijf 95% van zijn omzet, wat neerkomt op 162 miljoen euro.