Vanaf maandag rekent bpost bedrijven 25 cent meer aan per verzonden pakket. Deze coronatoeslag komt er door de drukte waar bpost momenteel mee te kampen heeft. Unizo is niet te spreken over de maatregel en heeft het zelfs over een ‘cynisch paascadeau’.

Bedrijven die pakjes versturen naar hun klanten via bpost zullen vanaf maandag 13 april een coronatoeslag van 25 cent per pakket moeten betalen. Dat maakt bpost zelf bekend. Concreet zullen vooral webshops die zo’n 500 pakjes per jaar uitsturen naar hun klanten getroffen worden door de nieuwe maatregel.

Normaal rekent bpost tijdens de eindejaarsdrukte extra kosten aan bij de verzending van pakjes, omdat er dan dagelijks soms tot wel 480.000 pakketten verstuurd worden. Toch beslist het bedrijf nu om die regeling ook in te voeren tijdens de coronacrisis omdat veel mensen nu meer online gaan shoppen omdat de winkels dicht zijn. Volgens bpost worden er deze dagen tot wel 400.000 pakjes per dag verstuurd, terwijl dat er normaal zo’n 280.000 zijn. Om de personeelskosten te drukken, niet alleen van de extra krachten in deze drukke periode maar ook van de vele zieken die vervangen moeten worden door interimkrachten, vraagt het bedrijf vanaf maandag 25 cent extra per verstuurd pakje. Ter verduidelijking: consumenten worden niet getroffen door de maatregel.

'Cynisch paascadeau'

Zelfstandigenorganisatie Unizo is niet te spreken over de coronatoeslag en spreekt zelfs van 'cynisch paascadeau' net nu veel handelszaken en andere bedrijven door de coronacrisis gesloten zijn en e-commerce de enige manier is om toch nog een stukje omzet en inkomsten te genereren.

"Deze verhoging druist regelrecht in tegen het ondersteuningsbeleid dat we nodig hebben om e-commerce meer ingang te doen vinden bij onze lokale ondernemers", reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, verontwaardigd. "We dringen er dan ook  bij bpost op aan om deze tariefverhoging in te trekken." Bovendien betwijfelt de organisatie of ook grotere e-commercespelers, die nu al van voordelige samenwerkingsovereenkomsten genieten, de tariefverhoging zullen aangerekend krijgen. “Indien niet zou dat het concurrentienadeel van de zelfstandige handelaars alleen nog vergroten.”