De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de bouwvergunning voor de Antwerpse vestiging van horecagroothandel Sligro Food Group vernietigd. Dat meldt Gazet van Antwerpen. Hoe het nu verder moet, is nog onduidelijk.

Slechts nieuws voor Sligro Food Group: enkele dagen voor de officiële opening van zijn Antwerpse vestiging vernietigt de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vergunning van het pand en dus ook al haar activiteiten. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Die vergunning werd al in 2015 aangevraagd met de bedoeling om in 2016 haar eerste vestiging te openen, maar daar stak een jarenlange juridische strijd een stokje voor. Toch besloot het bedrijf om, in afwachting van een goedkeuring, alvast te starten met de bouw van het pand. Nu enkele jaren verder, is het gebouw van 16.000m2 volledig klaar, alleen blijft de vraag wat er nu verder met het filiaal zal gebeuren.

Ter herinnering, eind 2016 vaardigde de stad Antwerpen een bouwvergunning voor de Antwerpse vestiging uit zonder eerst een openbaar onderzoek te houden, aldus Gazet van Antwerpen. Daarop tekenden verschillenden partijen, waaronder Top Food Group, beroep aan bij de provincie om alsnog een stokje voor de bouw van het pand te steken. Ondanks negatieve adviezen van de provinciale stedenbouwkundige ambtenaar en de Vlaamse dienst Milieuvergunningen, werd de vergunning uiteindelijk behouden, vervolgt de krant. Alles leek er dus op dat het nieuwe pand officieel groen licht kreeg, was het niet dat de beslissing opnieuw werd aangevochten en zo eindigde bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, die nu dus zijn negatieve oordeel uitsprak. En alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt er bovendien ook nog volop geprocedeerd bij de Raad van State over de milieuvergunning van het pand.

Hoe het nu verder moet met de Antwerpse vestiging is onduidelijk. Al benadrukt Gregory Verhelst, de advocaat van de tegenpartij, dat Sligro zichzelf in de eigen voet geschoten heeft door met de bouw te starten. “De procedures waren al gestart vóór de bouw is begonnen. De bouwheer nam dus zelf een risico. Het kan uiteraard niet dat je een race zou houden met het bouwen nog tijdens het procederen, om dan zogezegd voor een voldongen feit te staan”, vertelt hij aan Gazet van Antwerpen. Nu kan de Sligro enkel nog hopen dat de provincie die binnen de vier maanden opnieuw een oordeel moet vellen, de volgende keer wel het licht op groen zet.

Ondanks het slechte nieuws, blijft de groep het erg goed doen. Zo behaalde Sligro in de eerste drie kwartalen van dit jaar een omzet van 1,722 miljard euro, goed voor een stijging van 11,1% tegenover 2017.