Vrijdag zakken landbouwers uit heel België af naar de hoofdzetel en de winkels van Coluryt Group in Halle. Ze beschuldigen de supermarktgroep van “landroof”. “Colruyt koopt landbouwgronden voor de ogen van landbouwers”, aldus organisator Boerenforum.

Colruyt Group koopt steeds meer landbouwgrond op en dat is niet naar de zin is van verschillende boerenorganisaties. Vrijdag, op de Internationale Dag van de Boerenstrijd, trekken ze naar het hoofdkwartier in Halle om hun ongenoegen duidelijk te maken. De boeren willen aan de kaak stellen dat de retailer zich steeds meer macht toeëigent door zelf grond op te kopen.“Eerst bepaalde Colruyt al wat ze van ons kopen en aan welke prijs, nu gaan ze ook bepalen wie wat op welke gronden mag doen. De prijzen van landbouwgronden worden door deze praktijk ook opgedreven omdat immokantoren de gronden wel kwijt zullen geraken aan Colruyt, ongeacht de prijs. We willen een duidelijk signaal geven”, zo klinkt het bij het Boerenforum.

Partner of concurrent?

In 2020 richtte Colruyt Group Agri-Partners op, waarmee het (voorlopig nog in beperkte mate) landbouwgronden koopt. Volgens de landbouwers verstoort de retailgroep daardoor de markt en worden de grondprijzen opgedreven, terwijl landbouwers het al heel moeilijk hebben. Wim Moyaert van Boerenforum: “Zodra er landbouwgrond te koop staat, zien we grootgrondbezitters en investeerders zoals Colruyt klaarstaan om die op te kopen. Daar kan een kleine, lokale boer niet tegenop. Ze ontnemen hem de toegang tot grond om zelfstandig te werken. Dat noemen we landroof.” Colruyt Group betreurt in een reactie de aangekondigde protestactie van de boeren. De retailer beklemtoont dat het een partner is van landbouwers, geen concurrent. De aankoop van landbouwgronden biedt volgens de groep voor landbouwers net de mogelijkheid om extra winsten te genereren zonder zelf grote investeringen te moeten doen. Er nemen 25 organisaties deel aan de manifestatie vrijdag.