De Belgische douane heeft 262 websites met een .eu en .be-adres  offline gehaald omdat ze namaakproducten aanboden. Deze actie kaderde in een internationale operatie, In Our Site, die voor de achtste keer werd georganiseerd. Wereldwijd werden maar liefst 20.520 sites gesloten.

Voor deze actie, die in Europa door Europol werd gecoördineerd, werd een meer ‘holistische’ strategie toepaste. Hierdoor is het aantal gesloten websites spectaculair gestegen. Tijdens alle zeven voorgaande operaties werden in totaal 7.776 websites in beslag genomen. Zij verkochten namaak zoals luxeproducten, sportkledij, elektronica en medicijnen.  

België wordt namaakvrij

“De Belgische douane is heel actief in het sluiten van .eu en .be-websites die namaak aanbieden. Met succes, want wij onderscheppen bijna geen namaak meer afkomstig van derde landen die verkocht werden op een .be- of .eu-site. Webshops met zo’n adres worden op deze manier vrij betrouwbaar. Het is de bedoeling om van .be en .eu een betrouwbare zone te maken”, zegt Francis Adyns, woordvoerder (NL) FOD Financiën.

Criminelen maken vandaag bijna identieke kopieën van de officiële online webshops van bepaalde merken. Een betrouwbare website laat zich echter certificeren. Op de webshop moet een logo staan van de certificerende organisatie. Door hierop te klikken, komt men op haar website, die meldt dat de webshop betrouwbaar is.

Meer sociale media

Tijdens de internationale actie konden een aantal vaststellingen gemaakt worden, merkt Adyns nog op. Zo leveren Chinese online verkoopsites meer inspanningen leveren om namaak van hun platformen te weren. Aan de andere kant worden sociale media ook handelsplatformen waarlangs ook namaak wordt verhandeld.  Daarbij probeert de aanbieder van namaak een rechtstreeks en informeler contact te onderhouden met de consument.