Morgen opent de nieuwe BE O Versmarkt in Antwerpen zijn deuren. Alles staat er in het teken van verse, 100% biologische producten die "betaalbaar" zijn voor iedereen en dat zonder de boeren en leveranciers te benadelen. Bovendien heeft het bedrijf ook plannen om naar andere steden als Mechelen, Brugge of Hasselt uit te breiden.

Eindelijk is het zover. Morgen opent de derde BE O-winkel, ofwel Be Organic, zijn deuren in de Lange Leemstraat 252 in Antwerpen. Ter herinnering, in 2015 openden oprichters Henri Vercruysse en Philippe Woitrin hun eerste versmarkt in Gent en nog geen anderhalf jaar geleden volgde uiteindelijk een twee vestiging in Nevele. De missie van Be O? Biologische producten betaalbaar maken voor iedereen. “Met BE O wilde ik aantonen dat het anders kan, dat bio betaalbaar kan zijn voor iedereen, zonder dat de boeren en leveranciers hierdoor benadeeld worden”, vertelt Henri Vercruysse. “Bovendien willen we mensen het totaalplaatje bieden: biologische producten die kwaliteitsvol en kraakvers zijn, en dat tegen een lage prijs.”

En dat willen ze voortaan ook doen in Antwerpen waar ze 300 bioproducten aanbieden op een commerciële oppervlakte van 400m2. Volgens Henri Vercruysse een bewuste keuze, aangezien dit kleine assortiment een belangrijk schaalvoordeel met zich meebrengt. De totale oppervlakte van het pand, inclusief de 10 parkeerplaatsen, bedraagt 900m2.

Verse en 100% biologische producten

In de bioversmarkt vinden klanten een uitgebreid basisassortiment aan verse seizoensproducten (biologische kazen, zuurdesembrood, gedroogde vruchten, zaden, vlees, vis, sappen enzovoort) dat wordt aangevuld met een specialer aanbod zoals rode rijst of rode quinoa. “Het is net voor die specialere producten dat veel mensen graag een tourtje maken”, vertelt Henri Vercruysse.

Opvallend: de winkel bestaat voor bijna 50% uit groenten en fruit. Een bewuste keuze volgens de zaakvoerders, aangezien die producten goed zijn voor de helft van de omzet. Het vleesaanbod is daarentegen wat kleiner, al zal dat volgens hen in de toekomst zeker nog uitbreiden. “Alles hangt af van de juiste kwekers en telers. Momenteel werken we bijvoorbeeld samen met de biologische hoeveslagerij De Donderij. Maar soms is het lastig om de juiste producten te vinden aangezien producenten onderworpen zijn aan een strenge regelgeving omtrent bio en voedselveiligheid waardoor ze bepaalde producten niet mogen leveren. Zo mag De Donderij bijvoorbeeld geen ham roken en moeten we daarvoor dus op zoek naar een andere teler.”

Naast een ruim lokaal aanbod, vinden klanten ook Spaanse, Italiaanse, Griekse en Franse producten. Bovendien worden alle producten in bulk verkocht. "Op die manier trekken we de duurzame lijn door in heel het verhaal”, vervolgt Vercruysse. Klanten kunnen gebruikmaken van de papieren zakjes of kunnen zelf hun eigen potjes meenemen. Dat laatste wordt volgens de eigenaars trouwens sterk aangemoedigd.

Bio betaalbaar maken

BE O heeft één missie en dat is om bioproducten betaalbaar te maken voor iedereen. Om dit te bereiken werkt het bedrijf nauw samen met telers en kwekers die hun producten recht van het veld tot in de BE O frigo’s brengen. En daarbij gaat de biowinkel zelf op zoek naar de telers en kwekers in kwestie. Zo weet BE O precies waar elk product vandaan komt en staat het ook volledig achter de producten die het aanbiedt.

Dat het bedrijf bioproducten aan een betaalbare prijs verkoopt, heeft geen gevolgen voor de boeren en leveranciers. Zij krijgen immers een eerlijke prijs voor hun producten, zo bevestigt Cindy Declerq van Ecoveg en leverancier aan BE O: “Het verschil met grote biowinkels is dat Henri en Philippe ons als een gelijkwaardige speler behandelen. We hebben samen over een eerlijke prijs onderhandeld, wat bij grotere retailers soms een erg lastige klus is. En dat zorgt wel voor een enorme verademing aan onze kant. Bovendien waardeerden ik en mijn man het heel erg dat zij ons hebben benaderd en oprecht geïnteresseerd waren in ons verhaal."

Bio goedkoper maken is de missie van talrijke nieuwe spelers op de markt. Denk bijvoorbeeld aan The Barn in Brussel. Anderzijds zijn ook grotere spelers als Carrefour bezig met bio. De retailer verklaarde vorig jaar immers dat het wil uitgroeien tot "het goedkoopste biomerk van België"

’T Groen Kwartier

De nieuwe versmarkt strijkt neer vlak bij ’t Groen Kwartier in Antwerpen, de place to be voor mensen die bewust bezig zijn met duurzaamheid en een verhoogde levenskwaliteit. “Onze versmarkt past dus perfect in dit plaatje”, vertelt Henri Vercruysse. Hij benadrukt bovendien dat de keuze om naar Antwerpen te komen een logische stap was. “We zijn Vlamingen, ik heb hier gestudeerd en het is gewoon een perfecte locatie: vlak bij ’t Groen Kwartier.  Bovendien is er in Brussel al heel wat op til in de biowereld, dus we kunnen ons beter richten op Vlaanderen waar er nog meer ruimte is.”

Mechelen, Brugge en Hasselt?

Toch reiken de ambities van Henri verder dan Antwerpen. In de toekomst wil hij zijn versmarkten namelijk uitbreiden naar de rest van Vlaanderen. “Momenteel is het de bedoeling om eerst te focussen op Vlaanderen. Ik heb mijn oog al laten vallen op Mechelen, Brugge en Hasselt, maar alles zal afhangen van de locatie. Daarnaast wil ik in de toekomst vooral ook onze logistiek verder optimaliseren, want dat komt zowel de klant als de boer ten goede”, besluit hij.

De nieuwe BE O Versmarkt in Antwerpen is open van woensdag tot en met zaterdag van 10u tot 18u30 en zondag van 10u tot 16u.

Ontdek hier alle foto's van de nieuwe BE O Versmarkt!