De BBTK heeft een strafrechtelijke klacht ingediend tegen Delhaize bij het arbeidsauditoraat van Brussel het niet respecteren van de wet-Renault en het verzaken aan de raadpleging- en informatieplicht, aldus de vakbond donderdag. "We blijven openstaan voor een dialoog", reageerde het bedrijf vrijdag.

De klacht van de BBTK is gericht tegen de rechtspersoon-werkgever, dus Delhaize, maar ook tegen drie leden van de directie die niet bij naam worden genoemd in het persbericht dat de BBTK gisteren uitstuurde. "De directie van Delhaize verklaart in de pers steevast bereid te zijn de dialoog aan te gaan en transparant te willen zijn maar hun daden staan hier haaks op en het sociaal overleg wordt niet gerespecteerd", meent de vakbondsorganisatie. De BBTK voegt eraan toe dat het plan van Delhaize om al zijn 128 geïntegreerde supermarkten te franchisen als een voldongen feit werd gepresenteerd tijdens de eerste bijzondere ondernemingsraad op 7 maart. "Er was echter geen discussie en ook de drie bijzondere ondernemingsraden hebben geen enkel resultaat opgeleverd", betreurt de vakbond. “Bovendien krijgen de werknemersvertegenwoordigers überhaupt niet de nodige informatie die nodig is om goed overleg te kunnen plegen.” Tot slot hekelt de SETCa de "dagelijkse intimidatie" waarmee de stakende werknemers worden geconfronteerd, net als de deurwaarders die naar de stakingspiketten worden gestuurd. Tot slot schoot ook de tweede bijzondere ondernemingsraad, waarvoor de directie van Delhaize beveiligers had ingeschakeld, de vakbondsorganisatie in het verkeerde keelgat.

Na de indiening van deze klacht verklaarde Delhaize vrijdag opnieuw open te staan voor een dialoog en bereid te zijn de vragen van de vakbonden te beantwoorden. "We hebben onze berekeningen gemaakt en de cijfers aan de vakbonden gegeven: de winkels maken verlies en de enige manier om de groei te herstellen en de werkgelegenheid op lange termijn te behouden, is het franchisen van onze supermarkten", aldus woordvoerder Roel Dekelver. "De vakbonden kunnen ons hun vragen en voorstellen om het anders te doen sturen, maar dat doen ze niet." Hij voegde er ook zijn versie aan toe van de “intimidatie” waarvan de BBTK spreekt. "Zoals we al hebben gezegd, begrijpen we de emotie die het plan heeft veroorzaakt bij het personeel. Maar na een maand vol stakingen, vinden we dat de impact op de werking van Delhaize te groot wordt. Daarom voeren we geleidelijk de druk op om de winkels te heropenen. Wanneer een meerderheid van de werknemers terug aan het werk wil en een minderheid hen verhindert dat te doen, is dat niet juist. Soms sturen we managers of deurwaarders, en dat is voldoende om de impasse te doorbreken. Maar in sommige gevallen hebben we onze toevlucht moeten nemen tot boetes. Het beste bewijs dat de medewerkers weer aan het werk willen, is het feit dat de winkels geleidelijk aan weer opengaan, en vooral dat ze openblijven.”

Wet Renault

De BBTK vindt ook dat de 280 ontslagen die Delhaize op zijn hoofdkantoor heeft aangekondigd onder de wet Renault moeten vallen, wat de directie weerlegt. "Wanneer een bedrijf een economisch of commercieel besluit neemt dat leidt tot een collectief ontslag is de wet-Renault van toepassing en is er een te volgen procedure", aldus de vakbond. Maar volgens de directie van Delhaize zullen de geplande ontslagen geleidelijk en gespreid over meerdere maanden of zelfs meerdere jaren plaatsvinden, zodat het niet nodig is de wet Renault te starten, meent zij. Het winkelpersoneel wordt niet ontslagen, maar gaat over naar een toekomstige franchisenemer, met behoud van alle huidige arbeidsvoorwaarden, aldus Roel Dekelver. "We vertrouwen erop dat het arbeidsauditoraat dezelfde mening over de situatie zal hebben.”

"Delhaize mag niet spelen met het Belgisch sociaal recht”

Vorige week werd minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne, nog gevraagd om een sociaal bemiddelaar aan te stellen om te proberen een dialoog tussen de vakbonden en de directie van Delhaize tot stand te brengen. Gisteren was hij te gast in het programma ‘Jeudi en prime' van de RTBF, waar hij benadrukte dat Delhaize “niet mag spelen met het Belgisch sociaal recht" en dat "dit gevolgen kan hebben", waarbij hij terloops melding maakte van de in het parlement ingediende voorstellen om de wet Renault aan te scherpen. In het RTBF-programma meldde Dermagne ook dat de houding van de onderneming "breekt met het model van het sociaal overleg in België". "Ik roep de directie van Delhaize op om de traditie van sociaal overleg te respecteren (...) en andere opties te overwegen dan de volledige franchise van 128 winkels", besloot hij.