FNG, bekend van merken als Brantano en CKS, krijgt geen extra geld van de banken. Het bedrijf dat in zware financiële problemen zit moet dus op zoek naar een andere oplossing om de 70 miljoen euro te vinden om de groep recht te houden. Paul Lembrechts, CEO ad interim, spreekt van een "zeer precaire" situatie.

De lange lijdensweg van modegroep FNG is nog niet voorbij. De banken hebben beslist dat ze geen extra geld willen investeren in het bedrijf, zo schrijft De Tijd. In het verleden pompten ze al 260 miljoen euro in de modegroep, maar nu weigeren ze nog verder te investeren, tenzij FNG zelf extra investeerders vindt. In dat geval willen de banken zich nog “constructief opstellen”. Het gebrek aan extra financiële steun is een flinke opdoffer voor de groep die dringend op zoek is naar extra geld om het bedrijf te redden. Op korte termijn moet FNG minstens 70 miljoen euro verzamelen om het hoofd boven water te houden, maar het ziet er dus naar uit dat dat doel steeds moeilijker te behalen is.

Om het bedrijf toch te redden, moet het dringend op zoek naar andere geldbronnen. Volgens De Tijd bekijkt FNG momenteel vier opties. Zo is er de instap van een investeringsfonds, kan het bedrijf converteerbare obligaties uitschrijven of een koper zoeken die de oude voorraad van FNG wil overnemen. Die laatste zou zich volgens de Vlaamse krant trouwens al gemeld hebben. Tot slot kan de groep ook bedrijfsonderdelen verkopen, meer bepaald van zijn Beneluxactiviteiten. 

Toch is het meer dan vijf na twaalf voor FNG. Het bedrijf zit in zware financiële problemen. Zo maakte het vorig jaar bijna 300 miljoen euro verlies en kijkt het op tegen een schuldenberg van 734 miljoen euro, die het gevolg is van verschillende overnames in de voorbije jaren. Daarnaast kreeg het bedrijf ook zware klappen door de coronacrisis, waardoor de Belgische winkels verplicht tijdelijk moesten sluiten. 

Bovendien dringt de tijd: zo moet de groep op 31 juli 20 miljoen euro schulden terugbetalen, al bestaat de kans dat de groep om uitstel van betaling vraagt. Daarnaast moet de groep ook zijn najaarscollectie kunnen bekostigen. Die is al besteld, maar omdat veel leveranciers niet zeker zijn dat de groep ook effectief zal betalen, zijn ze nogal wantrouwig om te leveren en eisen ze daarom dat het bedrijf voorschotten betaald.

“Het lijkt erop dat snel duidelijk wordt of FNG een doorstart kan maken of failliet gaat”, vertelt Sven De Scheemaeker van vakbond ACV Puls, aan De Tijd. “De kans op een faillissement is toegenomen nu de banken niet meer willen investeren. Maar het personeel hoopt dat het lukt.”

Ter herinnering, eerder kreeg het bedrijf al uitstel van betaling van al zijn obligatiehouders. Concreet moet FNG daardoor tot eind dit jaar geen interesten of hoofdsom betalen.