Bancontact Company en Payconiq Belgium kondigen aan dat zij de intentie hebben om te fuseren tot één bedrijf, ‘Bancontact Payconiq Company’. De aandeelhouders van Bancontact Company en Payconiq Belgium tekenden daarover een werkovereenkomst op maandag 26 maart 2018.

De fusie van Bancontact Company en Payconiq Belgium staat gepland voor het einde van tweede kwartaal van dit jaar. “Het nieuwe Belgische bedrijf zal nieuwe innovatieve producten voor zowel binnenlandse als Europese betalingen aanbieden, zoals een eengemaakte betaal-app ‘Payconiq by Bancontact’”, benadrukken de twee bedrijven. Voorlopig blijven de twee bestaande betaalapps (Bancontact-app en Payconiq-app) beschikbaar. De vertrouwde Bancontactkaart blijft gewoon verder bestaan, zowel online als in de fysieke winkel. De Bancontact-kaart verandert ook niet van naam.

Expertise en innovatie

“Door de fusie zullen de aanvullende expertise en innovatie van Bancontact Company en Payconiq Belgium onder één dak worden samengebracht om optimaal te kunnen inspelen op de sterk groeiende vraag naar veilige, performante en gebruiksvriendelijke betaaloplossingen”, verklaren Bancontact en Payconiq. Ter herinnering, met Payconiq betaal je mobiel. Je koppelt je bankrekening aan de Payconiq-app, en in winkels of webshops betaal je door de QR-code te scannen. Vervolgens bevestig je je betaling met je vingerafdruk of PIN. Payconiq-handelaars ontvangen via mobiele betalingen rechtstreeks het geld op hun rekening zonder dat ze bijkomende hardware zoals een betaalterminal nodig hebben. Bancontact Company, dat zowel de Bancontactkaart als de mobiele Bancontact-app aanbiedt, staat dan weer garant voor een grote reikwijdte bij de consument, dankzij het breed gedragen vertrouwen en dito netwerk van webshops, handelaars, distributeurs en banken.

“Het is belangrijk om vanuit België een pioniersrol te blijven spelen in het Europese betaallandschap. De opportuniteiten zijn enorm. Dat vraagt om een bundeling van expertise en talent”, vertelt Michael Anseeuw, voorzitter van de raad van bestuur van Bancontact Company.

5 banken

Vijf banken scharen zich achter het nieuwe Belgische bedrijf. AXA Bank, Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC zijn alle vijf aandeelhouder van Bancontact Company. Belfius, ING en KBC waren al een tijd aandeelhouder van Payconiq Belgium. Recent werd ook BNP Paribas Fortis aandeelhouder van Payconiq Belgium. De betaaloplossingen voor zowel elektronisch betalen als mobiel betalen worden uiteraard niet beperkt tot de klanten van de vijf banken, maar zijn er voor iedereen.

“Het nieuwe bedrijf heeft de ambitie om, met een innovatieve en aantrekkelijk geprijsde oplossing, mobiele betalingen binnen het bereik te brengen van alle handelaars, ook degene die vandaag nog geen elektronische betalingen kunnen aanvaarden”, legt Ivo De Meersman, voorzitter van de raad van bestuur van Payconiq Belgium, uit.

Focus op mobiel betalen

Betalen met een smartphone wint steeds meer aan terrein. Uit het “Grote Bancontact Betaalonderzoek 2017”, dat Bancontact Company in november 2017 voorstelde, bleek dat twee op de drie Belgen nog zelden cash geld op zak heeft. 29% van de bevraagden denkt zelfs dat er over tien jaar geen cash meer zal bestaan.

De Payconiq-barometer mobiel betalen toonde op zijn beurt dan weer dat 91% van de bevraagden het komende jaar zeker met de smartphone zal betalen. Zes op de tien respondenten zou het liefst altijd en overal mobiel betalen, en hoopt dat handelaars en overheden snel een inhaalbeweging maken om hieraan tegemoet te komen. De intenties van de Belgen vertalen zich intussen al in concrete cijfers: het totale aantal mobiele betalingen met de apps van Bancontact Company en Payconiq Belgium verviervoudigde in 2017 ten opzichte van 2016. In 2017 verwerkten Bancontact en Payconiq samen zo’n 15 miljoen mobiele betalingen. “Bancontact Payconiq Company zal volop inzetten op mobiel betalen. Betalen met smartphone wordt even vanzelfsprekend als betalen met uw Bancontact-kaart vandaag”, aldus De Meersman.