Albert Heijn Nederland verkoopt voortaan zes op water gekweekte slasoorten. Die zijn heel het jaar beschikbaar en worden geteeld zonder gewasbeschermingsmiddelen en zonder meststoffen te verspillen. Dankzij deze lokale teeltmethode wil de Nederlandse retailer zijn ecologische voetafdruk zo veel mogelijk beperken. 

Albert Heijn wil de strijd met de klimaatopwarming aangaan en verkoopt daarom voortaan 6 op water gekweekte slasoorten: Botersla, Rode en Groene Eikenbladsla, Frisee, Lollo Rossa en Batavia. Daarvoor werkt de retailer samen met de Nederlandse groenteleverancier en Europees marktleider in gemaksgroente Vezet en de slakweker B-Four Agro.

Het kweken van ‘sla op water’ brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo neemt de ecologische voetafdruk af, aangezien de kweek en het transport geheel binnen Nederland plaatsvindt. Bovendien kan er het hele jaar door sla geteeld worden. De plantjes bevinden zich immers in een beheerst klimaat, waardoor ze geen last hebben van te warm weer, ongedierte of ziektes. De kwaliteit blijft met andere woorden heel het jaar door gegarandeerd. Alleen in de winter komt een klein percentage sla uit bijvoorbeeld Spanje, dat scheelt veel transportkosten en -uitstoot. Een besparing in diesel van één volle vrachtwagen per dag.

De 6 slasoorten worden geteeld zonder gewasbeschermingsmiddelen en zonder meststoffen te verspillen. Al heeft dat geen impact op de smaak, voedingswaarden en de houdbaarheid van deze slasoorten, benadrukt Albert Heijn. Die zijn immers vergelijkbaar met slasoorten uit de volle grond. 

Hoe verloopt het productieproces?

In 6 tot 8 weken worden zaadjes opgekweekt tot slakrop. De zaadjes worden plantjes in de kweekcel die vervolgens naar de kas gaan. Daar groeien ze onder zonlicht en voeden zich met voedingsstoffen uit het water. In de winter wordt de kas bijverwarmd en bijverlicht met gas uit onder andere de eigen biogasinstallatie en elektriciteit van zonnepanelen. De elektriciteit die hiervoor gebruikt wordt is volledig duurzaam opgewekt, daarnaast wekt B-four Agro gas op met een eigen biogasinstallatie waarin de reststromen van zowel B-four Agro als Koninklijke Vezet verwerkt worden. Na de oogst (bijna 190.000 kroppen per week) verwerkt Koninklijke Vezet de sla in ruim 1 miljoen producten (zakjes gemengde sla en maaltijdsalades) per week, waarna ze te koop worden aangeboden bij Albert Heijn. 

Voorlopig wordt deze teelttechniek enkel gebruikt voor de Nederlandse vestigingen van Albert Heijn. Of het proces binnenkort ook bij Albert Heijn België zal worden ingevoerd, valt nog af te wachten.