Foodwatch luidt de noodklok. De NGO voor consumentenbescherming waarschuwt voor de massale aanwezigheid van pesticiden in onze dagelijkse producten: meel, brood, pasta, maïs, haver... Het is hoog tijd dat we dingen veranderen, zegt de NGO. 

Uit analyse van de database van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) blijkt dat 837 graanproducten uit een steekproef van 2.234 een of meer pesticiden bevatten, d.w.z. 37% van de geteste producten, en dat er 1.215 residuen van 65 verschillende pesticiden zijn gedetecteerd in verontreinigde producten. De helft van de landbouwgrond in Europa wordt gebruikt voor het verbouwen van granen. Van deze 52 miljoen hectare bestemd voor granen zoals tarwe of maïs, krijgt elke hectare 4 tot 6 behandelingen met pesticiden tijdens het groeiseizoen. Voor Foodwatch is dit "een enorme hoeveelheid pesticiden die elk jaar wordt gebruikt en die de menselijke gezondheid, de biodiversiteit en het milieu in gevaar brengt". Hoog tijd dus om actie te ondernemen. De oplossing van Foodwatch is eenvoudig, helder en duidelijk: stop met het gebruik van producten die pesticiden bevatten op de enorme oppervlakten die bestemd zijn voor de graanteelt: "Een duurzaam, pesticidevrij voedselsysteem is mogelijk", schrijft Foodwatch, "de wijdverspreide praktijk van pesticidevrije landbouw zou helpen de integriteit van de bodem te behouden, de grondwaterspiegel te beschermen en de luchtkwaliteit te handhaven, wat zowel de mens als het milieu ten goede zou komen".

Foodwatch voerde ook een onderzoek uit onder 20 distributeurs in Duitsland, Frankrijk, Nederland en 1 detailhandelaar in Zwitserland. In haar rapport concludeert Foodwatch dat geen van de geraadpleegde detailhandelaren een biodiversiteitsstrategie heeft voor alle graanproductie die verband houdt met de producten die ze verkoopt, hoewel Migros in Zwitserland een grootschalig pesticidevrij graanprogramma lijkt uit te rollen. Volgens de NGO zou de zogenaamde "groene" communicatie van de detailhandel daarom moeten gaan over de pesticiden in hun graanproducten. 

De NGO benadrukt ook de beschikbare alternatieven en oplossingen. Op landbouwgebied promoot ze het gebruik van groenbemesters, de keuze voor robuustere variëteiten, een grotere afstand tussen de rijen en het afschaffen van groeiregulatoren. Op politiek niveau roept het op tot het opleiden van boeren, het invoeren van subsidies en financiële prikkels, het verlagen van de limieten op toegestane residuen van pesticiden en het invoeren van een Europese belasting op pesticiden. Foodwatch vraagt distributeurs ook om zich in te zetten voor een inkoopbeleid dat de voorkeur geeft aan "pesticidevrije" producten, om pesticiden uit alle graanassortimenten te verwijderen en om te zorgen voor transparantie van het proces door middel van productinformatie. Tot slot is de druk van de consument voor Foodwatch een belangrijke aanjager van verandering die van invloed zou kunnen zijn op de verandering die Foodwatch voorstaat.