- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Meer dan 130 landen, waaronder ook de EU-lidstaten, hebben op de 28ste klimaatconferentie van de VN in Dubai toegezegd om de effecten van de voedselproductie op het klimaat aan te pakken. Het is de eerste keer dat dat gebeurt. Al rijst de vraag tegelijk of het verder gaat dan een papieren belofte.
134 landen ondertekenden een verklaring waarbij ze zich verbinden om de de grote impact van voedselproductie en landbouw op het klimaat aan te pakken. Vooral de productie en consumptie van vlees draagt vandaag bij tot de uitstoot van CO2. Het terugdringen van de consumptie van vlees en zuivel staat daarom hoog op de agenda, al zijn er in de verklaring in Dubai geen concrete afspraken of plannen terug te vinden. Het is wel voor het eerst dat er gesproken wordt over
het verband tussen de voedselproductie en de opwarming van de aard, wat velen als een doorbraak beschouwen. De belofte is wel dat aan voedsel gerelateerde emissies aangepakt worden in de klimaatplannen van de betrokken landen. "Precies wat we nodig hebben", zo reageerde João Campari, de president van het Wereld Natuur Fonds (WWF). De 134 landen die de verklaring ondertekenden, vertegenwoordigen 5,7 miljard mensen en 75% van alle emissies die te maken hebben met de wereldwijde voedselproductie en consumptie. Bij het lijstje van landen zitten de leden van de EU, China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Aan de klimaatconferentie nemen in totaal 200 landen deel.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?