Dankzij de gunstige cijfers ziet het ernaar uit dat de Nationale Veiligheidsraad morgen groen licht geeft voor het heropenen van de winkels vanaf volgende week. Verschillende steden en winkels hebben maatregelen klaar om de stroom van consumenten in goede banen te leiden.

Handelaars bereiden zich volop voor op een heropening van hun winkels volgende week. Ze zijn vooral hard aan het werk om de inrichting van hun winkel aan te passen zodat de veiligheid van personeel en klanten verzekerd is. Voor kledingwinkels werd afgesproken dat slechts de helf van de pashokjes mag gebruikt worden. Na gebruik moeten ze ook gedesinfecteerd worden. Als dat niet kan, moeten ze dicht blijven. Winkels die schoonheidsproducten verkopen, mogen geen staaltjes aanbieden en ook parfums kunnen voorlopig niet uitgeprobeerd worden.

Rechts houden 

Tegelijk maken ook grote en kleine winkelsteden zich klaar voor een toestroom van consumenten vanaf volgende week maandag. Antwerpen vraagt klanten via signalisatie in winkelstraten zoveel mogelijk rechts te houden, zodat mensen elkaar zo weinig mogelijk kruisen. De regeling zal ingevoerd worden in kleine winkelstraten, maar ook op de Meir, één van de drukste winkelstraten van het land. De stad deelt ook stickers uit die winkels op straat kunnen aanbrengen, zodat klanten zien welke afstand ze moeten respecteren. Verder bekijkt de stad de mogelijkheid om extra toiletcabines te laten plaatsen. Ook in Gent zullen voetgangers rechts moeten houden in de winkelstraten. In smalle straten komt er eenrichtingsverkeer. Er komen ook 'warme winkelbegeleiders' die mensen informeren, sensibiliseren en op vragen antwoorden. Wanneer er teveel volk in de winkelstraten dreigt te komen, zal de Gentse politie op verschillende bruggen mensen afleiden zodat de winkelstraten ontlast worden. Op enkele pleinen in het stadscentrum zullen er ook handwasbekkens voorzien worden.

Toegangspoortjes

Oostende zal op zijn beurt het aantal mensen in winkelstraten scannen met sensoren in toegangspoortjes, meldt het stadsbestuur. Het aantal mensen wordt in realtime weergegeven op een scherm. Wanneer het te druk wordt, kan de politie ingrijpen. De stad voert ook eenrichtingsverkeer voor voetgangers in. In de straten wordt ruimte voorzien voor klanten die staan aan te schuiven. Er zullen ook coaches zijn die mensen begeleiden en sensibiliseren bij het respecteren van de regels. Genk en Sint-Truiden voeren dan weer circulatieplannen met looprichtingen in. De stad Brugge zal vanaf 11 mei geen auto’s meer toelaten in de drukke winkelstraten. Als de winkels weer openen, wordt de straat een voetgangerszone en zullen voetpaden gebruikt worden als wachtruimte.

Centrum Brussel wordt woonerf

In Brussel wordt het stadscentrum – de Vijfhoek – woonerf. Dat wil zeggen dat voetgangers de hele breedte van de weg mogen gebruiken, en daarmee geven we dus ook genoeg plaats om aan te schuiven voor de winkel. Vaak zijn de voetpaden te smal om dat mogelijk te maken. De Nieuwstraat wordt met nadarhekken opgedeeld in twee aparte lanen met elk een eigen wandelrichting. Op verschillende plaatsen zullen er kleine rotondes geplaatst worden om een veilige oversteek naar de andere kant mogelijk te maken. Daarnaast wordt ook bekeken of bepaalde handelsassen buiten het centrum – zoals in Laken – woonerf kunnen gemaakt worden. Dat moet mogelijk maken dat mensen zich op hun gemak voelen en elkaar niet vaak moeten kruisen.