De voedselprijzen bereikten de voorbije maand het hoogste punt in tien jaar tijd. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van de wereldwijde voedselprijsindex, die de maandelijkse prijsveranderingen waarneemt van een aantal voedselgrondstoffen.

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties noteert al een jaar lang maandelijkse prijsstijgingen van een aantal landbouwgrondstoffen. Op dit moment zijn we slechts 7,6% verwijderd van de hoogst genoteerde stijging ooit gemeten, daterend van 2011. Vooral de graan-, zuivel- en vleesprijzen zijn de hoogte ingegaan. Maar ook de suiker- en plantaardige olieprijzen zijn gestegen. In vergelijking met april steeg de prijsindex van plantaardige olie afgelopen maand zelfs het meest met 7,8%. Het gaat voornamelijk over palm-, soja- en koolzaadoliën. Die sterke stijging is te wijten aan de trage productiegroei in Zuidoost-Aziatische landen en een toenemende wereldwijde importvraag. Vooral sojaolie is erg gegeerd in de biodieselsector.

De weersomstandigheden spelen de suikerproducenten dan weer parten. Door de langdurige droogte zijn de oogstopbrengsten in Brazilië, wereldwijd de grootste suikerexporteur, heel wat schaarser. De grote exportvolumes van India zorgden wel voor een afvlakkende prijsstijging van 6,8% in vergelijking met voorgaande maand en verhinderde een enorme prijstoename. Ook voor de graanproductie had de droogte in Brazilië nefaste gevolgen. De aanhoudende vraag naar maïs en het te kleine wereldwijde aanbod, zorgde voor een prijsverhoging van 89,3% ten opzichte van de waarde vorig jaar. Naar het einde van de maand toe, daalden de maïsprijzen omdat de Verenigde Staten gunstige productievooruitzichten hebben. Maar ook in de Europese Unie zijn de weersomstandigheden verbeterd en zou dat de productie positief moeten beïnvloeden. Die evolutie is al zichtbaar in de tarweprijzen, deze zijn eind mei sterk gedaald. Al bevinden de prijzen zich nog steeds hoger dan in april (+ 6,8%). In totaal ging de prijsindex van graan zelfs 36,6% de hoogte in, vergeleken met de maand mei een jaar geleden.

De prijsindexen van zuivel stegen op jaarbasis iets minder, maar nog steeds 28%. Vooral de prijzen van melkpoeder namen opvallend veel toe als gevolg van een grote importvraag. De boterprijzen daalden dan weer, het resultaat van een toegenomen export vanuit Nieuw-Zeeland. In mei steeg de zuivelprijsindex 1,5% ten opzichte van de voorgaande maand. De prijsindex van vlees nam iets meer toe, zo’n 2,2% en op jaarbasis noteert de Voedsel- en Landbouworganisatie een stijging van 10%. Wat opvalt is dat in mei de prijsnoteringen voor alle vleessoorten, opgenomen in de index, zijn gestegen. Vooral de vraag naar vlees in China neemt toe.