Vorig jaar besteedden de Belgische gezinnen opnieuw iets meer aan voeding, dranken, huishoud- en verzorgingsartikelen dan het jaar voordien. De bestedingen aan verse voeding stegen in dezelfde mate. 

Hard discount ziet zijn groei binnen de versmarkt van de voorbije jaren gestopt. DIS 1 verloor verder terrein maar blijft in alle verscategorieën wel marktleider. De grootste verliezer op lange termijn is de speciaalzaak. Dit kanaal zag door het dalend aantal aankoopmomenten zijn marktaandeel sterk krimpen maar bleef vorig jaar, dankzij een revival in Wallonië, status quo. Opmerkelijk is het goede resultaat van de buurtsupermarkt en de stijging van de thuisleveringen.

Steeds minder aankoopmomenten

In 2018 besteedden de Belgische gezinnen 1,1% meer aan voeding, dranken, huishoud- en verzorgingsartikelen (FMCG) dan het jaar voordien, goed voor een totaalbedrag van 26,1 miljard euro.

De versmarkt deed het iets beter dan het marktgemiddelde en steeg met 1,2% naar 11,1 miljard euro. Rekening houdend met de voedingsinflatie koopt de Belg al enkele jaren op rij minder verse producten. Als gevolg van het groeiende duurzaamheidsbesef koopt de Belg bewuster en springt hij verstandiger met voedsel om. Bovendien blijft het dalende aantal winkelbezoeken de totale aankopen negatief beïnvloeden. Vorig jaar gingen er 4 aankoopmomenten voor versproducten verloren. Het jaarlijkse aantal winkelbezoeken bedraagt nu 136. In 2008 was dit nog 185 keer. Het kanaal dat het meest te lijden heeft onder het dalende aantal winkelbezoeken is de speciaalzaak. In dit kanaal verminderde het aantal bezoeken sinds 2008 met 40%. De ‘overige’ kanalen met onder andere e-commerce en thuislevering winnen terrein.

De buurtsupermarkt, de korte keten en de thuislevering winnen marktaandeel

De absolute marktleider in de versmarkt blijft DIS 1, zeg maar de hypermarkt en de klassieke supermarkt. DIS 1 bereikte in 2009 zijn hoogste aandeel maar zakt nu tot 43,4% marktaandeel. Vorig jaar verloor dit kanaal een half procentpunt.

Hard discount was de voorbije jaren de grootste groeier. Sinds 2011 won dit kanaal jaar na jaar terrein maar vorig jaar stopte deze groei. Het marktaandeel van hard discount in de versmarkt daalde vorig jaar met 0,1 procentpunt tot 20,0%. Het is hiermee de nummer twee in het retaillandschap, net vóór de buurtsupermarkt en ver achter DIS 1.