Het Belgische investeringsfonds Core Equity heeft de gesprekken over de overname van Hema definitief afgebroken. Dat meldt De Telegraaf. De reden? Het feit dat de impasse rond de aanpassing van de e-commerce contracten met franchisenemers kon doorbroken worden. Eigenaar Lion Capital moet nu een andere koper vinden. Mogelijk wordt alsnog een beursgang overwogen.

Core Equity had volgens de krant om twee redenen zijn zinnen gezet op Hema: het wou meer winkels in het buitenland openen en van Hema in België een toonaangevende webshop maken. Die grootse e-commerce plannen werden echter gedwarsboomd door de hoge inkomsten die de franchisenemers ontvangen bij de online verkoop. Wanneer Hema een product via het internet verkoopt, wordt een flink deel daarvan toegewezen aan de winkel die in het postcodegebied van de koper ligt.

De contracten aanpassen kon de Hema-top echter niet. De relatie met de franchisenemers – de Vereniging Aangesloten bedrijven Hema (VAB), die in Nederland 40% van de winkels beheert – verzuurde zelfs in die mate dat het tot rechtszaken leidde. De VAB zegt dat Hema te veel vraagt voor de kosten van online verkoop, terwijl Hema vindt dat de franchisenemers willen profiteren van de internetverkopen, maar niet willen bijdragen aan de kosten. Volgens De Telegraaf kon door de contracten met de franchisenemers een Hema-webshop volgens het businessplan van Core Equity vrijwel niet winstgevend gemaakt worden. Hierdoor braken de gesprekken af.

Het is nu een open vraag wat Lion Capital gaat doen. Het is immers al de derde keer dat een verkoop mislukt. In 2010 werd de winkelketen ei zo na aan supermarktconcern Ahold verkocht, en ook in 2014 probeerde Lion het opnieuw tevergeefs. Bronnen zeiden aan de krant dat Hema nog in gesprek is met andere kopers, die geen problemen hebben met de slechte relatie met de VAB. Ook zou een beursgang van Hema voor 2019 weer op tafel liggen. Op beide opties wordt in de markt sceptisch gereageerd.