Delhaize heeft al meer dan 150 kandidaat-ondernemers voor de 128 geïntegreerde winkels die de retailer in de komende maanden wil franchisen, meldt L'Echo woensdag.

"Meer dan 150 externe en interne kandidaten hebben ons al spontaan gecontacteerd en hun interesse getoond om filiaal te worden", aldus de directie van Delhaize in een interne mededeling waarover L'Echo woensdag bericht. "Dit zijn huidige eigenaars van bij Delhaize aangesloten winkels, medewerkers van Delhaize, alsook externe kandidaten", aldus de nota. Het management van de retailer, dat al veel vertrouwen heeft in het vermogen van zijn winkels om franchisekandidaten aan te trekken, is er ook van overtuigd dat de lijst met potentiële ondernemers de komende dagen zal groeien. Deze laatsten zullen op een later tijdstip door de retailer worden benaderd, die hen dan nadere informatie zal verstrekken over de details van het overnameproces. De potentiële kopers zullen echter bijzonder sterk in hun schoenen moeten staan. Volgens het zakenblad zal voor sommige winkels naar verwachting voor enkele miljoenen of zelfs tientallen miljoenen euro's worden onderhandeld. Tot de meest begeerde winkels behoort de Delhaize in Fort Jaco (Ukkel), vóór die in het Flageyplein (Elsene), Genval en Nijvel. Maar de officieuze titel van "kroonjuweel" zou gaan naar Delhaize Chazal (Schaarbeek), waarvan de verkoopprijs rond de € 20 miljoen zou kunnen liggen. De meest vervallen en/of minst rendabele supermarkten zouden daarentegen tegen een veel lagere prijs verkocht worden.

Nog eens 84 winkels gesloten deze woensdag

Het franchise gedeelte van het reorganisatieproject van Delhaize lijkt positief van start te gaan, ook al staat het nog maar in de kinderschoenen, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van het sociale gedeelte van het plan, dat nog steeds op een dialoog van doven lijkt. Dinsdagochtend was de geplande vergadering van de ondernemingsraad in Zellik van korte duur. Al na een kwartier vertrokken de vakbonden toen duidelijk werd dat de directie niet van plan was concessies te doen. In de middag werd bekend dat de retailer van plan was zo'n 280 banen in de centrale diensten te schrappen (en er 72 bij te creëren), met toenemende onrust op het hoofdkantoor als gevolg. Aan het eind van de dag kondigden de vakbonden aan dat ze het eens waren geworden over een actieplan dat in de komende dagen aan het personeel zou worden onthuld en in de komende weken zou worden uitgerold. Met welke financiële gevolgen voor Delhaize? Niemand weet het op dit moment, maar deze zullen ongetwijfeld worden toegevoegd aan de toch al forse rekening voor de vele sluitingen van de afgelopen week. Want in de gelederen van het personeel blijven woede, verbittering en onzekerheid overheersen. En die gevoelens namen deze woensdagochtend opnieuw de vorm aan van stakingen. In totaal zijn 84 supermarkten niet geopend, zei Roel Dekelver, een woordvoerder van het bedrijf, terwijl er 44 open zijn. De staking is vooral sterk in Brussel en Wallonië, waar 's ochtends slechts één geïntegreerde winkel openging. De overige 43 openingen waren in Vlaanderen.