Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) wil in drukke winkelstraten het wonen boven winkels aanmoedigen. Daarnaast wil hij het ook gemakkelijker maken om in straten met weinig winkels, leegstaande winkelpanden om te vormen tot woningen.

In België staat ongeveer 10% van de winkelpanden leeg. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 2009. In Oostende, de thuishaven van Tommelein, gaat het bijvoorbeeld  over 200 panden. In Gent zijn het er een kleine 500 en in Antwerpen zelfs  1.400. Om die leegstand tegen te gaan, kan men in Vlaanderen drie jaar vrijstelling van de onroerende voorheffing krijgen  als men een leegstaande winkel ombouwt tot woning. Met andere woorden: men is dan vrijgesteld van de jaarlijkse belasting gebaseerd op het kadastraal inkomen.

Volgens Tommelein zijn de voorwaarden daarvoor te streng. Zo komt een leegstaand pand vandaag pas in aanmerking als 50% van de oppervlakte werd gebruikt als winkel. Als het bijvoorbeeld gaat om een gebouw met drie verdiepingen boven de winkel, is die drempel dus onhaalbaar. Jaarlijks zijn er overigens slechts 30 à 40 aanvragen, waarvan er maar een tiental kunnen worden goedgekeurd. Die 50%-voorwaarde wil Tommelein nu dus schrappen, zodat meer gebouwen in aanmerking komen.

 

Kernwinkelgebieden

Daarnaast kijkt Tommelein ook naar de kernwinkelgebieden, dus straten met veel winkels. Als de ruimte boven een winkel niet wordt bewoond, geeft dat volgens hem akelige aanblik en een onveilig en verloederd gevoel. Daarom wil hij eenzelfde fiscale vrijstelling van drie jaar in het leven roepen voor wie die ruime tot appartementen ombouwt. Dat gebeurt in overleg met zijn collega’s Philippe Muyters (Economie) en  Liesbeth Homans (Wonen).