- Interview met Marit van Egmond (CEO van Albert Heijn): “We gaan naar meer dan 100 winkels in België”
- Poster Retail Scan : de laatste retailtrends in kaart
- Dossiers: Pet care & food, impuls, tabak, winkelinrichting, betalingen, displays, marketing …
Flash info
De Vlaamse regering denkt eraan een systeem van statiegeld op drankblikjes en plastic flessen in te voeren, en ook in Wallonië bestaan er dergelijke plannen. “Onhaalbaar voor kleine handelszaken”, zeggen UNIZO en Buurtsuper.be.
Zelfstandigenorganisatie UNIZO en de beroepsorganisatie van buurtwinkels Buurtsuper.be zijn vierkant tegen een systeem van statiegeld op drankblikjes en plastic flessen. Ze wachten de invoering van dergelijk systeem niet af, en trekken nu al van leer tegen de plannen.
Geen plaats voor machine
“Zeker kleine voedingswinkels en buurtsupers hebben niet altijd de ruimte om een terugname-apparaat te installeren en/of al die plastic flesjes en blikjes te stockeren. Bovendien moeten ze daar extra investeringen voor doen”, klinkt het.
Concurrentienadeel
De zelfstandigenorganisaties verwijzen ook naar het concurrentienadeel met sommige buurlanden. Een extra statiegeldsysteem zal de prijs op het winkelschap duurder maken, en consumenten naar het buitenland drijven.
Rompslomp
De ondernemersorganisaties wijzen verder op de rompslomp voor de consument. Nu kunnen die flesjes en blikjes gewoon in de PMD-zak. Door het statiegeld moet alles naar de winkel. De rendabiliteit van de bestaande selectieve inzameling en recyclage van het overige PMD-afval komt zo ook nog eens onder druk te staan, waarschuwen ze.
Geen oplossing
“Uiteraard moeten we er alles aan doen om het zwerfvuil te verminderen en sensibiliseringsacties blijven noodzakelijk. Maar door statiegeld te heffen op drankblikjes en flessen help je het probleem niet de wereld uit”, voorspellen UNIZO en Buurtsuper.be.
Ze vragen daarom snel overleg met de Vlaamse regering en willen structureel betrokken worden bij de impactstudie mocht die nog doorgaan.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?