Enkele uren nadat de Mestdagh groep zijn herstructureringsplan aankondigde, hebben werknemers in verschillende winkels het werk neergelegd. Bij het personeel en de vakbonden heerst er vooral onbegrip.

450 werknemers, ofwel 18% van de Belgische jobs bij Mestdagh, worden bedreigd door het herstructureringsplan dat vandaag door de directie werd aangekondigd. Als reactie sloten verschillende winkels van de Carrefour market Group Mestdagh vandaag hun deuren. De werknemers van het distributiecentrum in Gosselies hebben bovendien het toegang van het logistieke centrum geblokkeerd.

Er heerst vooral veel onbegrip bij de verschillende vakbondsafgevaardigden. Termen als: een tragedie, een catastrofe, een sociaal bloedbad,… werden door verschillende vakbondsafgevaardigden in de mond genomen bij het verlaten van de bijzondere ondernemingsraad deze morgen. En het is dan vooral de omvang van de ontslagronde die tot heel wat verbijstering bij de vakbonden leidt. “In verschillende winkels wordt een kwart, soms zelfs een derde van het personeel ontslagen”, reageert Myriam Delmée, vice-voorzitter van de Franstalige vakbond SETCa in L’Echo. Het jobverlies zou volgens de vakbonden de werkdruk van de mensen die niet getroffen zijn bovendien nog meer verhogen omdat de directie besloten heeft om de winkels ook op zondag te openen en de betaalde koffiepauzes af te schaffen. “De opening op zondag, is een dubbele straf. Hoe kunnen winkels blijven draaien met minder personeel, maar wel met een extra openingsdag”, vraagt Danny Dubois van het CSC zich af. “En dat alles terwijl de service in de rayons hetzelfde moet blijven. Concreet betekent dit dat ze het aantal personeelsleden van een hard discounter willen, terwijl ze de service van een traditionele supermarkt aanbieden. Dat is simpelweg onmogelijk. Die vergelijking is niet evenwichtig”, voegt Delmée nog toe in een gesprek met de RTBF.

Hoewel iedereen het er unaniem over eens was dat bepaalde maatregelen nodig waren, zoals de nood om te beantwoorden aan de verwachtingen van de consument of de nood om meer te investeren in digitalisering, wordt de focus op kostenbesparingen als te zwaar beschouwd. Zo zwaar zelfs dat ze volgens Delmée deel uitmaken van een strategie die de nodige marge voorziet tijdens de onderhandelingen. “Zelfs als ze afgezwakt zouden worden, blijven de maatregelen nog veel te zwaar”, verduidelijkt ze in L’Echo.”

Tegelijkertijd kondigde premier Charles Michel aan dat Mestdagh zijn verantwoordelijkheid moet opnemen en alles in het werk met stellen om het aantal ontslagenen te beperken. De regering zal niet alleen de zaak nauwgezet opvolgen, maar zal alle werknemers ook ondersteunen door met de gewesten alle mogelijke juridische en andere pistes te onderzoeken.

Update 8 mei 2018:

Vandaag blijft de meerderheid van de geïntegreerde Mestdagh-winkels gesloten. Een uur voor openingstijd kondigden 23 van de 52 geïntegreerde winkels aan dat ze zullen staken. Andere verkooppunten zouden nog volgen. Daarnaast worden ook het depot en de logstieke centrale in Gosselies geblokkeerd. 

Het volgende overleg tussen de vakbonden en de directie staat gepland op 17 mei.