De schuldeisers van Galeria Karstadt Kaufhof hebben zopas het reorganisatieplan van het bedrijf goedgekeurd. Daardoor kan de warenhuisketen zijn nieuwe concept verder uitrollen in Duitsland en krijgt het de kans om weer succesvol te worden in de toekomst.

Goed nieuws voor Galeria Karstadt Kaufhof. Tijdens een vergadering die vandaag plaatsvond in het Duitse Essen hebben de schuldeisers van het bedrijf ingestemd met het reorganisatieplan. Daardoor kan het nieuwe concept, dat al succesvol werd uitgetest in enkele Duitse vestigingen, verder worden uitgerold naar de rest van Duitsland. Daarnaast zal er meer worden gefocust “op betere locaties en zinvolle ruimtes, een snelle ombouw van alle winkels in drie jaar, investeringen en digitalisering en het IT-proceslandschap, efficiënte en snelle processtromen, meer shop-in-shops, aanvullende aanbiedingen en vooral meer lokalisatie met meer verantwoordelijkheid in de regio’s”, klinkt het in een persbericht. 

Voor de stemming kregen de schuldeisers de kans om vragen te stellen aan de directie van Galeria Karstadt Kaufhof. Hoofdvertegenwoordiger van het bedrijf, Arndt Geiwitz, reageerde achteraf erg positief op het vertrouwen dat de schuldeisers schenken in het nieuwe winkelconcept en benadrukt dat "het herstructureringsplan Galeria Karstadt Kaufhof de beste kans geeft om weer succesvol te worden. Daarbij is het van cruciaal belang dat het plan snel en consequent door het management en de eigenaar wordt uitgevoerd".

Hoewel de toekomst van het bedrijf wordt verzekerd door deze beslissing, is er wel een keerzijde aan de medaille. De schuldeisers lopen door de goedkeuring van het plan een pak geld mis. Ze zullen immers maar 50 miljoen euro uitgekeerd krijgen. Toch is dat nog steeds beter dan een afwijzing van het plan. Dat zou immers betekenen dat de activiteiten van het bedrijf onmiddellijk zouden worden stopgezet en al het personeel zou worden ontslagen, waardoor de schuldeisers nog meer geld zouden verliezen. Ter herinnering: eerder liet het bedrijf al weten dat het 47 van zijn 129 winkels sluit, waardoor duizenden jobs verdwijnen.

Het reorganisatieplan moet nog formeel goedgekeurd worden door de districtrechtbank van Essen. Daarna wordt het geld uitgekeerd aan de schuldeisers en zullen de aandeelhouders van Galeria Karstadt Kaufhof 200 miljoen euro investeren om de herstructurering mogelijk te maken. In de eerste helft van dit jaar zou de reorganisatieprocedure afgerond moeten zijn.