De Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit 52 van zijn 129 winkels. Er verdwijnen meer dan 4.000 jobs. Het bedrijf wil een nieuwe adem vinden door in de resterende winkels een concept te lanceren en meer te focussen op kleding, beauty en wonen.

De werknemers van Galeria Karstadt Kaufhof kregen vandaag op een ondernemingsraad het harde verdict te horen: 52 winkels gaan dicht, ongeveer 4.000 werknemers verliezen hun job. Ook op het hoofdkantoor van het bedrijf in Essen en bij servicefuncties zoals IT en facility management zullen 300 banen verloren gaan, meldt het bedrijf in een persbericht. Het is de bedoeling de getroffen filialen in twee golven te sluiten, op 30 juni 2023 en 31 januari 2024. “77 filialen blijven open, waardoor 11.000 arbeidsplaatsen verzekerd zijn”, aldus het persbericht. Toch zal er ook in de overblijvende winkels bespaard moeten worden: ze krimpen in oppervlakte en er moet ook gesnoeid worden in de arbeidskosten door meer flexibel en seizoensgebonden personeel in te zetten.

Galeria zal zich in de toekomst duidelijker positioneren, met name in de segmenten kleding, beauty en wonen. Een aantrekkelijk gastronomisch aanbod en producten zoals verzekeringen, kleermakerij, stomerij of burgerdiensten moeten het bedrijf in de toekomst opnieuw populair maken. “Om de lokale structuren te versterken, geven we de filialen meer zelfstandigheid”, zegt CEO Miguel Müllenbach. “Ze moeten meer kunnen beslissen over assortimenten, zwaartepunten en activiteiten ter plaatse.” Het moderniseren van de winkels kost de komende jaren 300 miljoen euro, waarvoor Galeria zelf nog 100 miljoen euro moet zien te vinden via besparingen. Eind maart zit Galeria samen met zijn schuldeisers, die grote toegevingen zullen moeten doen. De directie vraagt hen af te zien van quasi alle openstaande vorderingen. De Belgische Inno-winkels vallen buiten de forse herstructurering. Ze varen al langer een eigen koers. Toch kunnen ze bij eventuele problemen nog altijd in handen van de Duitse overheid komen.