iStock
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
iStock
Maandagochtend voerden vakbonden actie in het Decathlon-depot in Willebroek om er bij het nieuwe management op aan te dringen “dat de sociale dialoog gerespecteerd moet worden”, zeker wat de toekomst van de site betreft. Er werd echter niet opgeroepen tot stakingsacties.
“Vandaag is de nieuwe directie aangetreden”, vertelde Matthieu Marin (BBTK/CGSP) aan Belga. "We delen folders uit aan het personeel en vragen het management om met ons in gesprek te gaan over de toekomst van het depot. We roepen niet op tot een staking.” Vorig jaar braken er verschillende stakingen uit in de Decathlon-vestiging in Willebroek. Naast de spanningen over de sociale dialoog zelf, heerst er onder het personeel ook grote angst voor een verplaatsing van de activiteiten van het e-commercecentrum, waarvan het huurcontract in 2025 afloopt, naar Nederland. "Sinds afgelopen zomer zijn er al zo'n dertig mensen ontslagen", vervolgde Matthieu Marin. "Dat zijn vooral mensen die hebben deelgenomen aan de stakingen. Onze afgevaardigden staan ook onder druk: ze hebben het voorstel gekregen om te vertrekken met zes maanden loon, en wie weigert wordt gestraft met bijvoorbeeld een schorsing van zes dagen zonder loon.” In december dienden de CNE/ACV en de SETCa/BBTK een strafklacht in bij het arbeidsauditoraat van Mechelen wegens gebrek aan sociaal overleg bij Decathlon. "Er is geen debat binnen de ondernemingsraad, een essentieel orgaan voor overleg en discussie", vertelde Joris De Wortelaer, de advocaat die door de twee vakbonden was aangesteld, destijds aan La Libre. "Er is al jaren een groot verschil tussen de ethische show van Decathlon en de realiteit, op het vlak van overleg en personeelsbeheer.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?