Maaltijdcheques zullen voortaan geen drie, maar twaalf maanden jaar geldig zijn. Alle maaltijdcheques die vanaf 11 augustus uitgegeven zijn blijven nu één jaar geldig.

De geldigheidsperiode van drie maanden bleek voor velen te kort. Jaarlijks zouden er volgens de UCM (l'Union des Classes Moyennes)10 miljoen euro aan cheques verloren gaan door de korte inningsperiode. Volgens minister van Werk Monica De Coninck is dat 5 miljoen. Daarom werd beslist om de geldigheidsperiode op te trekken.

De nieuwe geldigheidsduur staat duidelijk vermeld op elke papieren maaltijdcheque, zodat handelaars en consumenten weten of een cheque drie of twaalf maanden geldig is. Voor de elektronische maaltijdcheques gebeurt de omschakeling automatisch. Het systeem is 'intelligent' en houdt de cheques af in volgorde van geldigheid, de oudste eerst dus.

De maaltijdcheques die een jaar geldig zijn, kunnen gedurende de hele geldigheidsduur + 3 maanden naar de uitgever worden teruggestuurd. De “oude” maaltijdcheques van 3 maanden moeten binnen de gebruikelijke termijn worden teruggestuurd.

Meer dan 1.650.000 Belgische werknemers ontvangen elke maand van maaltijdcheques. Gemiddeld zijn die € 5,78 waard.