Uw boodschappen die geleverd worden door een drone? Het is iets dat tot de verbeelding spreekt, maar dat ook steeds waarschijnlijker wordt. In gevangenissen is het zelfs al zo ver...

Het was internetretailer Amazon die als eerste de mogelijkheid om leveringen door drones te laten uitvoeren verkende. Het bedrijf heeft zelfs al een prototype ontwikkeld onder de naam “Amazon Prime Air”, dat enkele maanden geleden werd voorgesteld door Jeremy Clarkson (ex-Top Gear). Toch staat de consument niet meteen te sprengen voor zulke leveringen. Uit een nationale studie die uitgevoerd werd in de Verenigde Staten, een land dat toch erg openstaat voor innovaties, bleek dat slechts 42% van de consumenten commerciële droneleveringen goedkeurt. Het inzetten van drones voor de wetenschap, beveiliging, en het verzamelen van informatie kon op veel meer goedkeuring rekenen. Bovendien zijn er ook nog heel wat obstakels die Amazon zal moeten overwinnen om zijn drone effectief pakjes te laten vervoeren. Zo kan een drone maar 25 minuten vliegen, is de laadcapaciteit beperkt, moet de ontvanger plaats genoeg hebben voor een dronelanding,… En dan hebben we het nog niet over het wettelijk kader gehad.

Gevangenissen

Hoewel het experiment van Amazon op veel belangstelling kan rekenen, is de e-tailer niet de eerste om met drones te werken. Integendeel, drones worden in de VS al zeker twee jaar ingezet om drugs en telefoons tot bij gevangenen te krijgen. Wat uiteraard niet de bedoeling is... Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is dit al gebeurd. De Londense politie onderschepte vorige week nog een poging tot “levering” door een drone in de gevangenis van Pentonville. De bestuurder van de drone sloeg op de vlucht, en liet de drone en twee zakken vol drugs en telefoons achter. In België werd ook al in mei geprobeerd om met een drone de gevangenis van Andenne binnen te vliegen. Overal in Europa worden de ordediensten met dit fenomeen geconfronteerd. In die mate dat in Nederland zelfs roofvogels opgeleid worden om drones uit te schakelen in en rond gevangenissen. 

Photo: Metropolitan Police