La Ferme à l'Arbre de Liège een familieproject dat handel, landbouw, een kaaswinkel en een slagerij combineert, heeft vrijdag de prijs voor de beste biowinkel van Europa gekregen. Deze prijs werd onder andere door de Europese Commissie uitgereikt.

De EU Organic Awards bestaan uit 8 prijzen in 7 verschillende categorieën. Zij erkennen verschillende actoren in de biologische waardeketen die een "uitstekend, innovatief, duurzaam en inspirerend" project hebben ontwikkeld dat een echte meerwaarde voor de biologische sector oplevert. De namen van de winnaars van de editie 2022 werden vrijdag bekendgemaakt. Een van hen is La Ferme à l'Arbre de Liège, gelegen in Lantin, die de categorie van beste Europese biologische winkel heeft gewonnen. “Deze prijs is een mooie beloning voor iets dat bijna 45 jaar geleden begon en dat waarschijnlijk nog nooit zo actueel is geweest", aldus Renato Alleri, de verkoop- en winkelmanager van de boerderij. "Het is ook een mooie erkenning voor alle mensen die aan dit project hebben meegewerkt. Destijds werden ze beschouwd als traditioneel. Tegenwoordig worden ze pioniers genoemd.” Renato Alleri hoopt ook dat deze prijs La Ferme à l'Arbre de Liège nog meer bekendheid zal geven op lokaal niveau. "En als we de nieuwsgierigheid van bepaalde mensen kunnen wekken en de biologische landbouw in de regio kunnen bevorderen, is dat alleen maar mooi meegenomen, zowel voor ons als voor de hele sector.”

Fruit, groenten, granen, vlees, bier...

Het project, dat in 1978 door Henri Paque in de familieboerderij werd gestart, herbergt nu een gezellige kruidenierswinkel van 350 vierkante meter met een compleet assortiment van meer dan 3.000 producten, allemaal gelabeld en 100% biologisch gecertificeerd. Naast fruit, groenten en andere granen die voor het merendeel door het bedrijf zelf worden gekweekt of bij een lokale handelaar, produceert La Ferme à l'Arbre de Liège, die ook vee (rundvlees, varkens, kippen, enz.) heeft, vlees en heeft een ambachtelijke slagerij. Een bakkerij, een traditionele kaaswinkel en een restaurant maken het aanbod compleet. In 2017 werd zelfs een biologische, lokale en participatieve microbrouwerij (Brasserie Coopérative Liégeoise) geïnstalleerd op het terrein van de boerderij, die een deel van de grondstoffen (tarwe, hop) levert die nodig zijn om het bier te maken. "Vanaf het begin was het de drijfveer van oprichter Henri Paque om alle consumenten in de regio toegang te geven tot gezonde en biologische voeding via de kortst mogelijke keten: de boerderij. En dat is nooit veranderd", legt Renato Alleri uit. "Daarom verkopen we geen producten die geen bio label hebben en wordt alles wat we op de boerderij produceren in onze winkel verkocht. Uiteindelijk kun je alles wat je in een gewone supermarkt ook bij ons vinden, ook al kost het soms veel moeite om bepaalde soorten producten te vinden of om het lokale aspect over het hoofd te zien.”

In de komende jaren wil de boerderij zich toeleggen op 2 grote projecten: autonomie op het vlak van energie bereiken en overstappen naar een gesloten kringloop voor veevoer. "Wij zijn ervan overtuigd dat het voor een bedrijf als het onze mogelijk is om op deze twee gebieden zelfvoorzienend te zijn", besluit Renato Alleri.