Jumbo Pelt is maar liefst 17% goedkoper dan zijn tegenhanger over de Nederlandse grens, in Budel. Dat blijkt uit een vergelijking van Test-Aankoop die een winkelkar met 50 dezelfde producten kocht in beide winkels. Al zou het prijsverschil volgens de consumentenorganisatie wel een impact hebben op de kwaliteit van bepaalde producten.

Op 6 november opende Jumbo onder veel mediabelangstelling zijn allereerste Belgische winkel in Pelt. Meteen werd er gevreesd voor een prijzenoorlog toen bleek dat Colruyt de prijs van maar liefst 650 producten verlaagde, hoewel ondertussen ook 209 producten duurder werden. Dat nieuws werd meteen weer onderuitgehaald toen bleek dat de prijsbijter op het einde van de week de prijs van maar liefst 577 producten terug verhoogde. Ondertussen bleek al uit een onderzoek van Daltix, op vraag van Gondola, dat Jumbo in België gemiddeld 5,3% duurder is dan Colruyt en zo’n 3,3% goedkoper dan Albert Heijn. Maar hoe zit het als we kijken naar Jumbo in Nederland en België. Is daar echt een prijsverschil vast te stellen? Consumentenorganisatie Test-Aankoop nam de proef op de soms en trok naar de Jumbo-winkel in Pelt en zijn Nederlandse tegenhanger in Budel. In elk verkooppunt kocht de organisatie 50 dezelfde producten (merken, huismerken en verse producten), waaronder Ariel Compact Color en Style, Rio Mare tonijn in olijfolie, pizza pollo van Dokter Oetker of kerstomaatjes.  En wat blijkt: grensshoppen lijkt in dit geval toch niet meer zo voordelig te zijn. 

17% goedkoper

Concreet betaalde Test-Aankoop voor hetzelfde mandje in België 124,42 euro en in Nederland 145,41 euro. Ofwel een verschil van maar liefst 17%. De grootste uitschieters die Test Aankoop aantrof waren de Palmolive Douchegel en de Whiskas-kattenbrokken met kippensmaak die dubbel zo duur bleken in Nederland. Maar het opvallendste verschil was te vinden bij de Côte d’Or Mignonnettes die maar liefst 60% duurder waren. “Op vier producten na, waaronder bijvoorbeeld een pak spaghetti en een fles olijfolie van het Jumbo-huismerk, was de Belgische Jumbo-supermarkt in Pelt over heel de lijn goedkoper”, verklaart Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop. “Het is wel zo dat volgens onderzoek van onze collega’s van Consumentenbond in Nederland, de door Test-Aankoop bezochte Jumbo-vestiging in Budel duurder is dan goedkopere Jumbo’s in gebieden met meer concurrentie. Het verschil tussen een Nederlandse Jumbo uit de ‘goedkoopste’ en ‘duurste’ categorie bedraagt doorgaans 5%. Het prijsverschil van 17% is dus opvallend en veelbelovend te noemen.” 

Consumenten die normaal over de Nederlandse grens hun boodschappen gaan doen om geld uit te sparen, moeten hun mening misschien toch eens herzien. 

Regionale prijsverschillen

Zoals we eerder al aangekondigd hebben, werkt Jumbo, net als Colruyt, met regionale of zelfs lokale prijsverschillen en dat zowel in België als in Nederland. Dat betekent dat de prijzen flink zakken in gebieden waar er veel concurrentie is, zoals onder meer in Pelt, en ze stijgen als Jumbo de alleenheerschappij voert over een bepaald gebied. In Budel heeft Jumbo maar één concurrent, Albert Heijn, wat meteen ook het prijsverschil met Jumbo Pelt verklaart.

Kwaliteit?

Het prijsverschil mag dan wel goed zijn voor de klanten, toch heeft Test-Aankoop zijn twijfels over de kwaliteit van producten.  “Coca-Cola blijft Coca-Cola en Dash blijft Dash, maar een garnaalsalade kan je goedkoper maken door er meer mayonaise en minder garnalen in te stoppen…”, vervolgt Simone November. Het is dus nog maar de vraag of klanten met dat prijsverschil echt wel hun voordeel doen.